Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οδοντωτός. Ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι με το τρένο!

 
Οδοντωτός: Ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι με το τρένο!
Επιλέξαμε για εσάς ένα ταξίδι ποιοτικό και μαγευτικό!
Αν σκέφτεστε μια σύντομη απόδραση για το Σαββατοκύριακο σας, τότε είστε τυχεροί που ζείτε στην Αχαΐα.
 
Αφήστε τον περιβόητο οδοντωτό να σας ταξιδέψει και να σας συναρπάσει. Πριν από 113 περίπου χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.
 
 
Οδοντωτός: Ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι με το τρένο!

 Οδοντωτός δεν είναι απλώς το "τραινάκι"!
 
Το φαράγγι του Βουραϊκού και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι μια μοναδική ατραξιόν της Ελλάδος.
Ο οδοντωτός από το Διακοπτό εισέρχεται στο φαράγγι του Βουραϊκού. Πραγματοποιεί στάσεις στις τοποθεσίες Νιάματα και Τρικλιά. Στο μέσο περίπου τις διαδρομής, μετά από 12 χιλιόμετρα πραγματοποιεί στάση στο χωριό Ζαχλωρού.
Στο σημείο αυτό εξυπηρετεί και τους επισκέπτες της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Στην συνέχεια μετά από 18 χιλιόμετρα διαδρομής πραγματοποιεί στάση κάτω από το χωριό Κερπινή και τέλος καταλήγει στα Καλάβρυτα.
Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.
 
 
Οδοντωτός: Ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι με το τρένο!
  
Επόμενο πέρασμα, τα Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομα της από την ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου!
Και αν το φυσικό κάλλος της διαδρομής δε στάθηκε ικανό να σας πείσει, πιστέψτε μας και μόνο το εντυπωσιακό σκαρφάλωμα του τρένου κάθετα στις πλαγιές, αξίζει τον κόπο!

Οδοντωτός: Ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι με το τρένο!

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τους βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

 
Οδοντωτός: Ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι με το τρένο!
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου