Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Απελευθέρωση του όγκου των γυάλινων φιαλών για τους οίνους ΠΟΠ

 
Μετά από συστηματικές προσπάθειες της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προιόντων (ΚΕΟΣΟΕ), του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η Δ/νση Μετρολογίας απευθύνθηκε στην Commission, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας οίνων σε γυάλινες φιάλες μέχρι ένα (1) λίτρο σύμφωνα με την ισχύουσα από το 1974 απόφαση. Από τώρα και στο εξής οι οίνοι ΠΟΠ δύνανται να κυκλοφορούν σε γυάλινες φιάλες στους εξής όγκους (100, 187, 250, 375, 500, 750, 1000, 1500 ml) και άνω των προαναφερομένων ορίων οι προσυσκευασίες οίνων κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς ως προς τις ονομαστικές ποσότητες του περιεχομένου τους (σχετικό ΦΕΚ Β 1657/2008).

Συνεπώς οι μέχρι σήμερα διακινούμενες συσκευασίες οίνων ΠΟΠ σε φιάλες των 2 λίτρων διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας και εξάγονται χωρίς πρόβλημα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναγκαία δεδομένου ότι συγκεκριμένες ΔΑΟΚ δεν σφράγιζαν τα συνοδευτικά έγγραφα εξαγωγής και ανέστελλαν τις εξαγωγές τέτοιων συσκευασιών, οπότε η ΚΕΟΣΟΕ δραστηριοποιήθηκε στην κατεύθυνση της ερμηνείας της ενσωμάτωσης της οδηγίας 2007/45/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο, οπότε και οι υπηρεσίες της Commission απάντησαν θετικά.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις αποφάσεις του
υπ. Ανάπτυξης (Δ/νση Μετρολογίας) και του ΥΠΑΑΤ (Δ/νση Μ.Τ. και Π.Ε.).


πηγή: http://www.keosoe.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου