Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποια είναι η χειρότερη απ’ όλες; (μικρή βοήθεια: Gazprom)

 
 
Έχουν περάσει περίπου 3 μήνες από την ειρηνική διαμαρτυρία της Greenpeace στα παγωμένα νερά της Αρκτικής ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή από την εταιρεία Gazprom, αλλά και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Οι 28 ακτιβιστές της Greenpeace και 2 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι προφυλακίστηκαν για δύο μήνες. Ενώ τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την παράλογη κατηγορία του χουλιγκανισμού, η οποία επιφέρει ποινή φυλάκισης έως 7 χρόνια. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από την Αγία Πετρούπολη για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Τις ημέρες που γίνονταν οι ακροαματικές διαδικασίες που κατέληξαν στην απελευθέρωσή τους, βρέθηκα στην Αγία Πετρούπολη, δουλεύοντας με την εκεί ομάδα υποστήριξης των Arctic 30. Βρέθηκα στο δικαστήριο φορώντας το μπλουζάκι της Greenpeace την ώρα των ακροάσεων, ετοίμασα και μετέφερα προμήθειες στις φυλακές, δούλεψα πολλές ώρες και κοιμήθηκα λίγες. Κυρίως όμως πείσμωσα περισσότερο. Πείσμωσα για την άδικη κράτηση 30 γενναίων ανθρώπων που δεν φοβήθηκαν να συγκρουστούν με τα ισχυρά συμφέροντα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, πληρώνοντας ένα υψηλό προσωπικό κόστος. Πείσμωσα με τον παραλογισμό των εταιρειών που θέλουν να στραγγίξουν κάθε σταγόνα πετρελαίου από τον πλανήτη σπρώχνοντάς τον ταχύτερα στη δίνη των κλιματικών αλλαγών. Δεν θα τις αφήσουμε να συνεχίσουν!

Μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες η Gazprom συνεχίζει τις εξορύξεις στην Αρκτική, σχεδιάζοντας να ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση του πετρελαίου μέσα στις επόμενες βδομάδες. Ανενόχλητη; Όχι πια. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω της. Σε διάφορα μέρη του κόσμου, ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτύρονται σε δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την Gazprom και υπενθυμίζουν ότι πίσω από τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας βρίσκεται η καταστροφή της Αρκτικής. Αν η συμμετοχή σου σε μια τέτοια ακτιβιστική δράση σού φαίνεται μακρινή, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δείξεις στην Gazprom την αντίθεσή σου με τις επικίνδυνες πρακτικές της. Μπες στο Public Eye Awards και ψήφισέ την ως την χειρότερη εταιρεία της χρονιάς. Ενημέρωσε κι άλλους για την ψηφοφορία.
 
Ψήφισε τώρα! Μην αφήσεις την Gazprom και τους συνεργάτες της να πιστεύουν ότι επειδή η Αρκτική είναι μακριά μας δεν μας ενδιαφέρει το τι συμβαίνει εκεί.
 
 
Υ.Γ.: Οι βίαιες συλλήψεις των 28 ακτιβιστών της Greenpeace, 2 ανεξάρτητων δημοσιογράφων, αλλά και του πλοίου της οργάνωσης, Arctic Sunrise είχαν μία καλή πλευρά: έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο στην άδικη κράτηση των Arctic 30, αλλά κύριως στο λόγο για τον οποίο ανέλαβαν δράση. Με αυτό τον τρόπο, η μακρινή Αρκτική και ο σημαντικός ρόλος που παίζει στη διατήρηση του κλίματος του πλανήτη έγιναν κοινό κτήμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ύψωσαν τη φωνή τους και ζήτησαν να σταματήσουν οι επικίνδυνες εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική αλλά και να σταματήσει η παράλογη δίωξη των ανθρώπων που ανέλαβαν δράση για την προστασία ολόκληρου του πλανήτη, για όλους εμάς. Ανάμεσά τους, εκατοντάδες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, άνθρωποι βραβευμένοι με το Νόμπελ Ειρήνης, ηγέτες κρατών, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου