Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Αστικό περιβάλλον - Θεσσαλονίκη. Κάτω των ορίων η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

 
Κάτω των ορίων η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
 
Μετρήσεις του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
Κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια βρίσκεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών από διάφορες πηγές (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες ραδιοφώνου και τηλεόρασης), σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι μετρήσεις, που έγιναν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του δήμου με το ΑΠΘ, παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι από τους ειδικούς επιστήμονες και αφορούν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, η οποία άρχισε πριν δυο μήνες περίπου, με τις μετρήσεις να συνεχίζονται και τον επόμενο χρόνο.

Όπως εξήγησε ο αν. καθηγητής του ΑΠΘ Αναστάσιος Σιούντας, το ειδικό συνεργείο του εργαστηρίου «σάρωσε» επί δίμηνο όλο το δήμο και με το ειδικά εξοπλισμένο όχημα πραγματοποίησε μετρήσεις σε 1.109 σημεία, δημιουργώντας την πρώτη πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής, μετρώντας όλο το φάσμα των εκπομπών που κυμαίνονται από 30 MHz έως 3 GHz. Στη δεύτερη φάση οι έλεγχοι θα είναι περισσότερο στοχευμένοι και θα αφορούν στις μετρήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας και σε 120 σημεία ειδικού ενδιαφέροντος (σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα, εκκλησίες, αθλητικοί χώροι, κλπ.).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ως κατώτερη ένδειξη καταγράφηκαν τα 0,09 V/m, που είναι και η συνηθέστερη, και μεγαλύτερη τα 6,26 V/m, που είναι η μοναδική. Με βάση τα επιτρεπτά όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία, και είναι αυστηρότερα από τα αντίστοιχα που ισχύουν στην Ευρώπη, η χαμηλότερη ακτινοβολία που καταγράφηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι 99,58% κάτω από το όριο των 21,7 V/m, ενώ η μεγαλύτερη είναι 71,15% κάτω από τα όρια αυτά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιούντας τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία όμως είναι δυναμικά, δεν δικαιολογείται ο φόβος και η αγωνία των πολιτών».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου