Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Εργοστάσιο σκουπιδιών και ΧΥΤΥ στην Ηλεία: Τι γίνεται με τη δημοπράτηση;


aporrimmata2Οι δήμαρχοι του νομού εξήγγειλαν δημοπρατήσεις μέσα στο Δεκέμβρη και ο μήνας φεύγει χωρίς κανένα νέο
 
 
Μετά βαΐων και κλάδων είχαν εξαγγείλει σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Ηλείας και οι υπόλοιποι δήμαρχοι του νομού Ηλείας τον περασμένο Οκτώβρη την πορεία των διαδικασιών που αφορούσαν τη δημοπράτηση δύο μεγάλων έργων για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας και τον ΧΥΤΥ. Οι δήμαρχοι είχαν προβεί σε αυτή την κίνηση όταν το θέμα των «Λιμνών» γινόταν όλο και πιο δύσκολο και το μέτωπο των κατοίκων δυνάμωνε με αποτέλεσμα οι δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων να μην έχουν επιλογές στο θέμα των σκουπιδιών.

Στις 4 Οκτωβρίου της χρονιάς που εκπνέει σε λίγο, οι δήμαρχοι περιέγραφαν όλες τα διαδικασίες και αναφερόντουσαν στο χρονοδιάγραμμα εργασιών για τα δύο μεγάλα αυτά έργα. Μίλησαν για τελική λύση, χαρακτήρισαν τη στιγμή ιστορική και ακούστηκαν αρκετά λόγια που σήμερα φαντάζουν εξίσου μεγάλα, ίσως και μεγαλύτερα…

Στα τέλη του έτους και τίποτα δεν έχει ακουστεί από επίσημα χείλη περί δημοπράτησης των έργων και έχουν περάσει τρεις μήνες από εκείνη τη συνέντευξη Τύπου. Δεν υπήρξε κανείς που επίσημα να ενημερώσει σε ποια φάση βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες για τα έργα αυτά, ενώ πριν τρεις μήνες καθησύχαζαν τους πολίτες και τους έλεγαν να κάνουν υπομονή.

Υπάρχουν άραγε προβλήματα επί της διαδικασίας που καθυστερούν την όποια εξέλιξη; Γνωρίζει κάποιος να μας ενημερώσει υπεύθυνα που βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες, ή απλά τον Οκτώβρη έγινε μια συνέντευξη Τύπου για να καθησυχάσουν τους πολίτες πως «όλα πάνε καλα»;

Για τον ΧΥΤΥ απαιτούνται 18 μήνες για την υλοποίηση του έργου και για το εργοστάσιο δύο χρόνια. Τα σκουπίδια της Ηλείας συνεχίζουν να πετιούνται από βουνοπλαγιά σε ραχούλα και από ποτάμι σε κάμπο. Καμία καθυστέρηση δεν επιτρέπουν οι συνθήκες γιατί κάθε μέρα που χάνεται ρυπαίνουμε περισσότερο φυσικό μας περιβάλλον και πάντα υπάρχει η απειλή ενός αδιεξόδου ως προς τις επιλογές διαχείρισης.

Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει υπεύθυνα, ή η συνέντευξη Τύπου του περασμένου Οκτώβρη ήταν μια φιέστα λίγο πριν τα δύο μεγάλα έργα – όπως πολλά άλλα στην Ηλεία παραπεμφθούν στις καλένδες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου