Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Επένδυσαν στη φύση και νίκησαν την ανεργία!

 
krokos

Οι κάτοικοι πέντε χωριών κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση κάνοντας στροφή στη βιολογική παραγωγή
 
Στη φύση βρήκαν το αντίδοτο στην ανεργία, η οποία μαστίζει ολόκληρη τη χώρα, πέντε χωριά της Ελλάδας που κατάφεραν να κάνουν μια «πράσινη» στροφή στον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται τη γη και τα κοπάδια τους. Επικεντρώνοντας τις δυνάμεις τους στην ανάπτυξη βιολογικών μεθόδων γεωργίας και κτηνοτροφίας οι κάτοικοι μικρών οικισμών από τη Λακωνία μέχρι τον Όλυμπο και από τη Μαγνησία μέχρι τη Δράμα κατόρθωσαν να δώσουν νέα πνοή στους τόπους τους αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η ελληνική ύπαιθρος μπορεί να δώσει σε αρκετούς Έλληνες διέξοδο στην κρίση. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της στροφής στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία είναι η παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να σταθούν και στις αγορές του εξωτερικού.
 
«Στον Κεφαλά Λακωνίας δεν ξέρουμε τι θα πει ανεργία. Η επιμονή στην ποιότητα και τις βιολογικές καλλιέργειες είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση σε όλη τη χώρα», λέει ο Θεοφάνης Βλαχόλιας από την εταιρεία που έχουν συστήσει οι παραγωγοί βιολογικής ελιάς και ελαιόλαδου στον Κεφαλά.
 
«Εχουμε κτηνοτρόφους τέταρτης γενιάς αλλά και νέους ανθρώπους που επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους για να ασχοληθούν σοβαρά με την κτηνοτροφία, γλιτώνοντας τον τόπο μας από την εγκατάλειψη», αναφέρει ο Τάσος Αντωνίου, πρόεδρος του συνεταιρισμού των κτηνοτρόφων Λιβαδίων, ενός χωριού που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και σήμερα παράγει 10 εκατομμύρια λίτρα βιολογικού γάλακτος τον χρόνο.
 
Από την πλευρά τους οι 250 οικογένειες που ζουν στον Φωτόλιβο Δράμας ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τις καλλιέργειες χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι του Φωτόλιβου έχουν επικεντρωθεί στο ρόδι, με το 80% της παραγωγής τους να εξάγεται στις αγορές της Ευρώπης.
Ανεπηρέαστοι από την κρίση είναι οι κάτοικοι του Κρόκου της Κοζάνης όπου το ομώνυμο άνθος δίνει το περιζήτητο μπαχαρικό, αλλά και εκείνοι της Ανάβρας Μαγνησίας στην οποία έχει δημιουργηθεί πάρκο βιολογικής κτηνοτροφίας.
 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στo ένθετο Real Planet της Κυριακάτικης Realnews
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου