Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Το ζώο της εβδομάδας: Βουβόκυκνος (Cygnus olor)

 
Cygnus_olor.jpg

Σύμβολο της χάρης, της ομορφιάς, της ισορροπίας, της ηρεμίας, της πίστης, της ανανέωσης και της αλλαγής. Δεν αποτελούσε τυχαία ιερό ζώο της θεάς Αφροδίτης και του θεού Απόλλωνα των προγόνων μας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ζώο και σε άλλους αρχαίους, αλλά ακόμα και νεώτερους πολιτισμούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζώο της βασιλικής οικογένειας και είναι παράνομη η θανάτωσή του. Για τη χώρα μας, η παραμονή των κύκνων δεν είναι πάντα ευχάριστη, καθώς, πολλές φορές ακόμη και αυτά τα πανέμορφα πουλιά γίνονται θήραμα (ή καλύτερα, στόχος εκπαίδευσης γιατί δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος) ασυνείδητων κυνηγών.
 
Το υδρόβιο αυτό πτηνό ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται από μακριά, τουλάχιστον σε επίπεδο γένους. Ο βουβόκυκνος είναι μεγαλόσωμο ζώο (μήκος μέχρι 1,6 μέτρα και άνοιγμα φτερών κοντά στα 2,5 μέτρα) με σχεδόν κατάλευκο πτέρωμα (στα ενήλικα άτομα) και ιδιαίτερα μακρύ λαιμό. Η έλευση του βαρύ χειμώνα στις βορειότερες περιοχές τον αναγκάζει να μεταναστεύσει νοτιότερα και να βρει καταφύγιο σε υγροτόπους της χώρας μας. Πετά με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Κατά τη μετανάστευση οι κύκνοι πετούν σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V και σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πτηνό δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται τόσο στο νερό όσο και στον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά και ασπόνδυλα τσαλαβουτώντας επιφανειακά στο νερό και όχι με κατάδυση. Παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής, όπου κάθε ζευγάρι (ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια) απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Ενηλικιώνονται κατά το 3ο ή 4ο έτος και ζουν πιθανόν 20 χρόνια σε φυσική κατάσταση και μέχρι 50 χρόνια σε κατάσταση αιχμαλωσίας.
 
Η προστασία του βουβόκυκνου, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «χαλαρή» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους ορισμένων συμβάσεων και νόμων. Οι άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του (παράνομο κυνήγι, ταρίχευση για συλλογές) αλλά και οι έμμεσες πιέσεις που δέχονται λόγω της παγκόσμιας συρρίκνωσης, υποβάθμισης και κατακερματισμού των υγροτόπων τους, αρκούν για να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου για την επιβίωση αυτού του μοναδικής ομορφιάς πτηνού.
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: info@fdparnonas.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου