Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Ο δρόμος είχε το δικό του… δάσος!

 
 
του Στρατή Μπαλάσκα

Εντυπωσιακά νέα ευρήματα έρχονται στο φως από τις συνεχιζόμενες σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά μήκος της χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Οι εργασίες στον καινούργιο δρόμο ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από την περιοχή Σιγρίου και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου περισσότερα από 450 κινητά ευρήματα, ενώ συνεχίζεται η ανασκαφή σε έξι θέσεις κατά μήκος του δρόμου, στις οποίες έχουν εντοπιστεί συστάδες κατακείμενων και ιστάμενων κορμών δένδρων.

«Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «οι εργασίες προχωρούν εντατικά και τα ευρήματα μετά από κατάλληλη προετοιμασία με κατασκευή νάρθηκα, μεταφέρονται με ασφάλεια στα εργαστήρια του Μουσείου για καθαρισμό και συντήρηση.»

Ας σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών σε κάθε θέση είναι απαραίτητη προκειμένου να απελευθερωθεί η χάραξη και να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα.
 

Τι βρήκαν

Τα πρώτα αποτελέσματα από την αναγνώριση των ευρημάτων δείχνουν ότι πρόκειται για κορμούς κωνοφόρων και πλατύφυλλων δένδρων, κυρίως σεκόιες, πευκίδες, βαλανιδιές, κανελλόδενδρα και δαφνίδες.

Τα σημαντικότερα έως τα τώρα ευρήματα, σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, περιλαμβάνουν:


1. Εντυπωσιακούς γιγάντιους κορμούς κωνοφόρων δένδρων, πιθανότατα πευκίδων, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς καθαρισμού και συντήρησής τους θα αποτελέσουν σημαντικά εκθέματα.
2. Επάλληλους κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δένδρων μήκους πέντε και τεσσάρων μέτρων, που εμφανίζονται στην ίδια θέση ο ένας πάνω στον άλλον και μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη διαδικασία καταστροφής και απολίθωσης του δάσους πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.
3. Εντυπωσιακές συστάδες αγγειόσπερμων δένδρων, που περιλαμβάνουν τρεις έως έξι κορμούς στην ίδια θέση.
4.  Μεγάλους ριζικούς κόμβους κωνοφόρων δένδρων.
 

Σε προτεραιότητα

Να σημειώσουμε εδώ πως οι εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών, καθώς και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των απολιθωμάτων βρίσκονται σε προτεραιότητα από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ήδη τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, έχοντας προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και των επισκεπτών.
Μάλιστα, οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου έχουν φέρει στο φως ένα μεγάλο αριθμό ευρημάτων, τα οποία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη χλωρίδα την περίοδο δημιουργίας του και συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους που υπήρχε στην περιοχή της δυτικής Λέσβου την εποχή εκείνη. Μετά από τις ανασκαφές, έχουν βρεθεί στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους Λέσβου περισσότερα από 45 διαφορετικά είδη απολιθωμένων δένδρων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και τα ριζικά συστήματα των δένδρων, γεγονός που αποδεικνύει πως αυτά απολιθώθηκαν στη θέση όπου αναπτύσσονταν.
 
πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ , http://www.lesvosnews.net/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου