Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Χαλκιδική. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων διακόπτει τις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στο ρέμα του Κοκκινόλακα

 
Φρένο στην αυθαιρεσία της Ελληνικός Χρυσός βάζει η Επιθεώρηση μεταλλείων η οποία με απόφασή της επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία εργαζόταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες στο ρέμα “ Κοκκινόλακα” κατασκευάζοντας λίμνη απόθεσης αποβλήτων και με έγγραφό της δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών στην περιοχή αυτή.
 
Συγκεκριμένα η εταιρεία εργαζόταν εδώ και τρεις μήνες στην κατασκευή της λίμνης τελμάτων ενώ δεν είχε καταθέσει τεχνική μελέτη προς έγκριση ούτε διέθετε άδεια λειτουργίας! Οι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής είχαν διαπιστώσει την παράνομη λειτουργία της εταιρείας εδώ και καιρό και απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ήδη από τον Οκτώβριο (25/10) σε επιτόπιο έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ειδικά για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα, όπου η εταιρεία δε διέθετε τις απαιτούμενες άδειες, και πρότειναν το σταμάτημα των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΕΑ . Παρ`όλα αυτά η εταιρεία συνέχιζε ανενόχλητα τις εργασίες της.
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη με ερωτήσεις της προς το ΥΠΕΚΑ ζήτησε τα έγγραφα των επιθεωρητών  τα οποία σήμερα έρχονται στην δημοσιότητα και αποδεικνύουν ότι η εταιρεία εργαζόταν εντελώς παράνομα καθώς και ότι η Επιθεώρηση μεταλλείων δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών στον Κοκκινόλακα.
 
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι κατέθεσαν για την υπόθεση αυτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πολυγυρου στις 27/11/13. Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων -Ακάνθου σε σχετική ανακοίνωση “Παρά τη δεδομένη θέση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του αρμοδίου δηλαδή κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, το μονομελές πρωτοδικείο Πολυγύρου την 01/12/2013 απέρριψε, δίχως αιτιολόγηση, την αίτηση μας προσωρινής διαταγής παύσεως εργασιών. Ως ημερομηνία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, το πρωτοδικείο όρισε τη μακρινή 10η Φεβρουαρίου 2014, υποβαθμίζοντας το κατεπείγον της υπόθεσης».
 
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι “όποιες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες των αρμοδίων υπηρεσιών, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υπονομεύουν τη νομιμότητα και δίνουν τον απαραίτητο χρόνο για την τυπική κάλυψη των παρανομιών της Ελληνικός Χρυσός, για παράδειγμα με την έκδοση εκ των υστέρων αδειών εγκατάστασης και προεδρικών διαταγμάτων.”
 
“Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς να σέβεται τους νόμους του Ελληνικού Δημοσίου. Οι καταγγελίες μας περί παράνομης λειτουργίας της εταιρείας και οι ανησυχίες μας ότι η τελευταία δεν θα σεβαστεί ούτε τους έωλους περιοβαλλοντικούς όρους που έχει υπογράψει επιβεβαιώνονται . Ελπίζουμε ότι έστω και καθυστερημένα και με την απόφαση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα ελέγξει σε βάθος την λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες” τονίζει από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου