Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πιερία. Δακτυλιώσεις πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη


 
Δενδροφυλλοσκόποι, κοκκινολαίμηδες, καλαμοτσίχλονα και άλλα στρουθιόμορφα πουλιά πιάστηκαν σε παγίδες με δίχτυα που στήθηκαν στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, αλλά ήταν… για καλό σκοπό: πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις πουλιών από ομάδα ορνιθολόγων με σκοπό τη μελέτη των πουλιών.

Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 21 ως τις 26 Νοεμβρίου από ομάδα ειδικευμένων ερευνητών και του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, στο πλαίσιο έργου παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Μάλιστα, οι δακτυλιώσεις θα επαναληφθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.


Η δακτυλίωση

Τα πουλιά πιάνονται με τη χρήση ειδικών διχτυών παραλλαγής που τοποθετούνται σε καλαμώνες, συστάδες δέντρων ή στην ακτή. Κάθε πουλί δακτυλιώνεται με δαχτυλίδι που φέρει τη διεύθυνση του Ζωολογικού Μουσείου Αθηνών, καθώς και ένα μοναδικό αριθμό. Έπειτα γίνεται ο προσδιορισμός φύλου και ηλικίας, παίρνονται ορισμένες μετρήσεις, και μετά τα πουλιά απελευθερώνονται. Την επόμενη φορά που κάποιος ερευνητής ή παρατηρητής θα δει το συγκεκριμένο πουλί –πιθανόν σε κάποιον άλλο υγρότοπο- θα μπορέσει να το ταυτοποιήσει, να βοηθήσει στην καταγραφή της ιστορίας του στις βάσεις δεδομένων που διατηρούν οι επιστήμονες που συνεργάζονται γι αυτό το σκοπό!
 
Συνολικά δακτυλιώθηκαν στη Νέα Αγαθούπολη 76 πουλιά από 17 είδη, στην πλειοψηφία τους στρουθιόμορφα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλή της ομάδας ερευνητών, Μπάμπης Αλιβιζάτος, το είδος που δακτυλιώθηκε σε μεγαλύτερους αριθμούς ήταν ο δεντροφυλλοσκόπος. Μεταξύ των πιο ασυνήθιστων ειδών που δακτυλιώθηκαν ήταν και μερικές ψαθοποταμίδες, ένα μικρό πουλί των καλαμώνων. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην περιοχή, δακτυλιώθηκαν και λασποσκαλίδρες, από την οικογένεια των παρυδάτιων. "Είναι σημαντικό ότι αυτές είναι οι πρώτες δακτυλιώσεις παρυδάτιων κατά τη χειμερινή περίοδο στην ευρύτερη περιοχή», λέει ο κ. Αλιβιζάτος.
 
 Δακτυλίωσης λασποσκαλίδρας
Δακτυλίωση ψαθοποταμίδας
Οι παγίδες στο παράκτιο τμήμα
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου