Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τα φυτά ανθίζουν και στο Διάστημα

 
 
Τα φυτά ανθίζουν και στο Διάστημα
 
 
 

Όταν οι ερευνητές έστειλαν φυτά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2010, δεν το έκαναν για διακοσμητικούς λόγους. Αντίθετα οι σπόροι αυτών των μικρών, λευκών λουλουδιών, που ονομάζονται “Arabidopsis thaliana”, ήταν το αντικείμενο πειράματος για να ερευνηθεί το κατά πόσο τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα.
Η βαρύτητα έχει σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη των ριζών, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα διαστημικά φυτά τους δεν την χρειάστηκαν για να ανθίσουν. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα θεωρεί ότι η αυτή η δυνατότητα συνδέεται με την έμφυτη δυνατότητα ενός φυτού να προσανατολίζεται καθώς μεγαλώνει.
Οι σπόροι που φύτρωσαν στο Διαστημικό Σταθμό έβγαλαν ρίζες που συμπεριφέρονταν σαν να ήταν στη Γη, σύμφωνα με τη μελέτη αναφέρει το National Geographic.
Καθώς τα λουλούδια άνθισαν σε τροχιά περίπου 350 χλμ πάνω από τη Γη το χρηματοδοτούμενο πείραμα της NASA υποστηρίζει ότι τα φυτά εξακολουθούν να έχουν γήινο ένστικτο ακόμα και όταν δεν χρειάζονται τη βαρύτητα σαν οδηγό.
Η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι “χαρακτηριστικά της ανάπτυξης των φυτών που θεωρούσαμε ότι ήταν αποτέλεσμα της βαρύτητας πάνω στα κύτταρα τους δεν απαιτούν πραγματικά βαρύτητα”, υποστήριξε η γενεσιολόγος και μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης η Anna-Lisa Paul.
Η Paul και ο συνεργάτης της Robert Ferl, που είναι βιολόγος φυτών στο ίδιο πανεπιστήμιο, παρακολούθησαν τα φυτά τους από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριντα χρησιμοποιώντας εικόνες που λαμβάνουν κάθε έξι ώρες από τον Διαστημικό Σταθμό.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου