| ||
Η Κεφαλονιά, παράγει το γνωστό οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» από την ευγενή λευκή ποικιλία Ρομπόλα, που καλλιεργείται στις ημιορεινές περιοχές του νησιού και σε υψόμετρο 250 – 800 μέτρα, ενώ χαρακτηρίζεται από μικρές αποδόσεις. Το οινικό αποτέλεσμα, στο οποίο συμβάλλουν τα φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συγκριθεί με λευκά κρασιά διεθνούς εμβέλειας, όπως αυτά της Βουργουνδίας.
Στη Λευκάδα παράγεται ο ερυθρός ξηρός οίνος από τη βαφική ποικιλία Βερτζαμί η οποία καλλιεργείται σε πετρόχτιστες πεζούλες που φθάνουν μέχρι και 800 μέτρα υψόμετρο. Χαρακτηριστικό του παραγόμενου οίνου, είναι η υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος (13-14 βαθμούς) και το υψηλότερο ποσοστό ανθοκυανίνης, που έχει καταγραφεί σε ελληνική ποικιλία, χαρακτηριστικά που προσδίδουν στους οίνους «πλούσιο σώμα».
Η Ζάκυνθος είναι νησί πεδινό και καταπράσινο, στο οποίο ανέκαθεν καλλιεργούντο αμπέλια για την παραγωγή κρασιού. Η ΒΕΡΝΤΕΑ που παράγεται από τις ποικιλίες Σκιαδόπουλο, Ροδίτη και άλλες συνιστώμενες ποικιλίες του νησιού είναι οίνος "ονομασία κατά παράδοση", με χαρακτηριστικές πρασινοκίτρινες ανταύγειες, σχετικά υψηλόβαθμος, διαυγής με έντονη δροσιστική γεύση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια κοπιώδης προσπάθεια ώστε να επεκταθεί η καλλιέργεια της ντόπιας ερυθρής ποικιλίας Αυγουστιάτης, η οποία με κατάλληλη φροντίδα στην καλλιέργεια αλλά και στις τεχνικές οινοποίησης θεωρείται, ότι δίνει μοναδικό αποτέλεσμα, κάνοντας πλουσιότερη την παλέτα των ελληνικών ερυθρών οίνων.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Iονίων Nήσων, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
| |
Συνιστώμενες:
| Eπιτρεπόμενες:
|
πηγή: http://www.keosoe.gr/
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου