Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Υπέρταση… και κρασί


 

picΥπέρταση… Ένα από τα πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα που συναντούν ηλικιωμένοι , ενήλικες καθώς και παιδιά – έφηβοι.
Αν σκεφτούμε πως 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν αυξημένη πίεση και προκαλεί 7.5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως , τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη έκταση παίρνει αυτή η νόσος. Οι κύριοι λόγοι εμφάνισης υπέρτασης είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, κακή διατροφή (υπερκατανάλωση αλατιού-χαμηλή πρόσληψη καλίου-μεγάλες ποσότητες αλκοόλ), το κάπνισμα και το στρες.
Πολλές μελέτες έχουν γίνει λοιπόν που συνδέουν διάφορα οφέλη της υγείας με το κρασί και συγκεκριμένα το κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους που πίνουν τακτικά κόκκινο κρασί. Οι συγκεκριμένες μελέτες έδειξαν ότι δεν οφείλεται μόνο στο αλκοόλ,  αλλά και στο ίδιο το σταφύλι.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο ποτήρια κρασί ημερησίως και σε γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι ημερησίως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 30 – 50 %. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση αλκοόλ για να ελαττωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις επίσης συνδέεται με την αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) κατά 18% και με μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 10%.
Μια ουσία που περιέχει το κρασί η ρεσβερατρόλη δείχνει πως μειώνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων ά
ρα μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Επίσης το κρασί κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο περίφημο «Γαλλικό Παράδοξο». Αν και οι Γάλλοι τρέφονται με πολλά ζωικά λιπαρά, παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άλλους λαούς όπως στους Αμερικάνους. Κι αυτό εξαιτίας της συχνής αλλά μέτριας κατανάλωσης ερυθρού οίνου. Γεγονός λοιπόν ότι το κρασί παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Μια απορία που συχνά συναντάται είναι αν μόνο το κρασί ή γενικώς το αλκοόλ είναι ωφέλιμο (ιδίως στα καρδιαγγειακά) Oι απόψεις όμως διίστανται. Tο κόκκινο κρασί θεωρείται ο μεγαλύτερος «ευεργέτης» της καρδιάς, επειδή περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς. Πολλοί ειδικοί μιλούν για την ευεργετική δράση του αλκοόλ, ανεξάρτητα από το είδος του, π.χ. κρασί, ουίσκι, μπύρα αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών, σε σχέση με τη δράση του αλκοόλ, αφορά το κόκκινο κρασί.
Κλείνοντας λοιπόν σημαντικό θα ήταν να γνωρίζουμε πως τα ευεργετικά του κρασιού τα "παίρνουμε" κυρίως από τη μέτρια κατανάλωση (2 ποτήρια στους άντρες – 1 ποτήρι στις γυναίκες) και αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση μας οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν καλύτεροι και πιο αποδοτικοί τρόποι από το αλκοόλ για να βελτιώσουμε την υγεία μας και παράλληλα να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

 
Απολαύστε λοιπόν αλλά πάντα με μέτρο!!!
 
 
Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

(Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα
Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου