Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Απάντηση στο Μανιάτη με ηχηρό όχι για την ενεργειακή εκμετάλλευση της Κρήτης!



 
 
Συντάκτης: Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

“Όχι στην καταστροφή της Κρήτης από τις βιομηχανικές ΑΠΕ- Αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν σε μια ακόμα διαδικασία πτώχευσης τον ευρωπαϊκό Νότο”
 
 
Με αυτό το μήνυμα το Παγκρήτιο Δίκτυο αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ απαντάει στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος από το Ηράκλειο, χθες, έστειλε μήνυμα για την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης του πλούτου του νησιού, και της Ελλάδας γενικότερα.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο μέσα από ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός ενεργειακού “κυκλώνα” που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή (απειλή πολέμου προς Ιράν, διαταραχή των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας – Ευρώπης) και ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης από την Τρόικα (EE, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

"Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις και η τωρινή προώθησαν την εκποίηση όλων ανεξαιρέτως των φυσικών πόρων (ορυκτά, υδρογονάνθρακες, υδάτινοι πόροι, αιολικό και ηλιακό δυναμικό) με διαδικασίες-εξπρές που θέτουν θέμα συνταγματικής νομιμότητας, αλλά και πολιτικής νομιμοποίησης.

Για την Κρήτη και αλλού, το Παγκρήτιο Δίκτυο τονίζει ότι "με δούρειο ίππο την «πράσινη ανάπτυξη», οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι ιδιώτες και θεσμικοί συνεργάτες τους, προχωρούν στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ με την εγκατάσταση έργων βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (βΑΠΕ)".
Και το κείμενο συνεχίζει: "Τον περασμένο Ιούνιο η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε τρία έργα βΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 2.151 MW στον αντισυνταγματικό νόμο «Fast Track», για την επιτάχυνση των επενδύσεων, τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση 800 περίπου ανεμογεννητριών ύψους έως 140μ. σε 69 βουνοκορφές του νησιού και ενός ηλιοθερμικού εργοστασίου 180 εκταρίων στα ανατολικά του νησιού. Αυτά τα έργα είναι το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού τους για εγκατάσταση βΑΠΕ, με συνολική ισχύ 6.500 MW την στιγμή που οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού δεν ξεπερνούν τα 750 MW.Τα έργα αυτά, ακόμα και μέσα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, θα πλήξουν βαρύτατα τον τουρισμό και θα αναστείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια για ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα.
Κατασκευασμένα με μηχανήματα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών πολυεθνικών (SIEMENS, VESTAS κτλ), θα προσφέρουν απειροελάχιστες θέσεις εργασίας στον τόπο, ενώ θα παράγουν και θα εξάγουν πανάκριβη για τους καταναλωτές- ενέργεια μέσω του ηπειρωτικού δικτύου.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, αντιστεκόμενο σε αυτό τον παραλογισμό, κατέθεσε στις 14 Οκτωβρίου 2012 προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση αυτών των αποφάσεων. Την προσφυγή υπόγραψαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 1275 πολίτες, 11 δημοτικά συμβούλια και 84 φορείς από όλη την Κρήτη σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για τα νομικά χρονικά της χώρας.

Η ώρα της εκδίκασης στο ΣτΕ πλησιάζει και η φωνή μας ενάντια σε αυτό το σχεδιαζόμενο έγκλημα πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά από όλες της γωνιές της Ελλάδας της Ευρώπης και του κόσμου", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 
Δείτε εδώ σχετικά links

Πρώτο Ψήφισμα Πανόρμου
http://goo.gl/7Li5b
Δελτίο Τύπου για τις Προσφυγές στο ΣΤΕ
http://goo.gl/y0nHU
Βίντεο "Πως να σωπάσω"
http://vimeo.com/50443301


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου