Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Μελέτη δείχνει πως ουσία του κόκκινου κρασιού επιβραδύνει τη γήρανση


 
Μια ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης κάνοντας δύο γονίδια της αντι-γήρανσης να συνεργάζονται καλύτερα, ανακοίνωσαν επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ. Ενώ εργάζονται σε ποντίκια, ελπίζουν τα ευρήματά τους να μπορέσουν να ρίξουν φως στις προσπάθειες για επιβράδυνση της γήρανσης σε ανθρώπους.
Το εύρημα τους, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του Cell Metabolism, βασίζεται στις εργασίες τους το 2005, που ρίχνουν φως στη πρόωρη γήρανση, ή προγηρία, μια σπάνια γενετική ασθένεια που επηρεάζει ένα στα τέσσερα εκατομμύρια μωρά.
Τα παιδιά με προγηρία αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα πριν να γίνουν ενός έτους. Αν και οι διανοητικές ικανοτήτες τους είναι φυσιολογικές, σταματάνε να αναπτύσονται, χάνουν λίπος του σώματος και να υποφέρουν από ζαρωμένο δέρμα και τριχόπτωση. Όπως και οι ηλικιωμένοι, έχουν δύσκαμπτες αρθρώσεις και μια συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι περισσότεροι πεθαίνουν πριν να γίνουν 20 ετών.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ βρήκε το 2005 ότι μια μετάλλαξη στο γονίδιο Lamin Α πρωτεΐνη, η οποία οδηγεί τον πυρήνα στα ανθρώπινα κύτταρα, διαταράσσει τη διαδικασία επισκευής στα κύτταρα, προκαλώντας επιταχυνόμενη γήρανση σε ποντίκια.
Στην τελευταία δουλειά τους, χρησιμοποιώντας ποντίκια και πειράματα σε εργαστηριακούς δίσκους, βρήκαν ότι η κανονική και υγιής Lamin A ενεργοποιεί το γονίδιο SIRT1, το οποία εδώ και καιρό οι εμπειρογνώμονες συνδέουν με τη μακροζωία.
«Μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα που μιμούνται τη Lamin Α ή αυξάνουν τη σχέση μεταξύ Lamin Α και SIRT1, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο » Liu Baohua, επίκουρος καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Η ομάδα προχώρησε ακόμη περισσότερο για να δεί αν η Lamin Α και SIRT1 θα μπορούσαν να συνεργαστούν καλύτερα αν ενισχυθούν με τη ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών και άλλων φρούτων που μερικοί επιστήμονες και εταιρείες προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης.
«Έγινε καυτή συζήτηση για το αν η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί άμεσα το SIRT1,» έγραψαν στην έκθεσή τους.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Zhou Zhongjun, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι υγιή ποντίκια που τρέφονταν με συμπυκνωμένη ρεσβερατρόλη έζησαν περισσότερο από υγιή ποντίκια που δεν τους χορήγησαν την ένωση.
«Έχουμε καθυστερήσει πραγματικά την εμφάνιση της γήρανσης και επεκτείναμε τη διάρκεια υγιούς ζωής,» δήλωσε ο Ζου. Τα ποντίκια με προγηρία έζησαν 30 τοις εκατό περισσότερο όταν τροφοδοτήθηκαν με ρεσβερατρόλη σε σύγκριση με τα μεταλλαγμένα ποντίκια που δεν δόθηκε η ένωση.
Ερωτηθείς εάν η μελέτη τους υποστηρίζει την αντίληψη ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού καθυστερεί τη γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ο Ζου δήλωσε ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο κρασί θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη πριν από οποιοδήποτε όφελος που θα μπορούσε να προκύψει.
«Η ποσότητα της ρεσβερατρόλης στο κόκκινο κρασί είναι πολύ χαμηλή και δεν μπορεί να είναι ευεργετική. Όμως, το αλκοόλ θα προκαλέσει ζημιά στο σώμα,» δήλωσε ο Ζου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου