Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

“Πέπλο” αιθαλομίχλης πνίγει την Αθήνα λόγω ενεργειακής φτώχειας

 Κλίμα και Ενέργεια: νέα δέσμη μέτρωνΑιθάλη: μέτρα προστασίας από τα Αρκτικά Κράτη. Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» το αρκτικό οικοσύστημα.Η Ευρ. Επιτροπή χαιρετίζει τις συμφωνίες του Συμβουλίου σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και για τα επικίνδυνα απόβλητα.LIFE-Περιβάλλον 2006: Η Ευρ.Επιτροπή χρηματοδοτεί 50 καινοτόμα έργα με 66 εκατ. $ σε 14 χώρες.
Μια φωτογραφία της Αθήνας που περιγράφει ανάγλυφα το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τη χώρα μας κάνει το γύρο του διαδικτύου από το βράδυ της Τετάρτης 26 Δεκεμβρίου.
Στη φωτογραφία η Αθήνα είναι καλυμμένη από ένα πέπλο αιθαλομίχλης, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί συνδέουν τις αυξημένες συγκεντρώσεις αιθάλης με την καύση ξυλείας ή άλλης βιομάζας σε τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι απαγορευτική για πολλούς πολίτες.
Σε συνδυασμό με μετεωρολογικές συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, άπνοιας και ξαστεριάς, η κατάσταση γίνεται αφόρητη καθώς δημιουργείται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής που δεν αφήνει τους ρύπους να διαλυθούν.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα καυσόξυλα παράγουν μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων και επιβλαβών αρωματικών υδρογονανθράκων.
Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης έχει παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως η Ξάνθη που είναι μονίμως καλυμμένη από ένα γκρι πέπλο.
 
 
–Στο Λονδίνο
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 1952 στο Λονδίνο, ο καπνός από τα τζάκια κάλυψε για πέντε ολόκληρες ημέρες την πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 4.000 πολίτες από την αιθάλη. Η τραγική είδηση οδήγησε αργότερα την κυβέρνηση στην απαγόρευση λειτουργίας τζακιών μέσα στην πόλη.
 
 
 
πηγή: econews
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου