Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Πρόταση για ένταξη μαστιχοκαλλιέργειας στον κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO










Εγγραφή της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας της Χίου ως πολιτισμικού αγαθού στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ζητούν με επιστολή τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης.
Αναλυτικά η επιστολή από πλευράς αιρετών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου:







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Eγγραφή της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας της Χίου ως πολιτισμικού αγαθού στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Την παρακάτω επιστολή απέστειλαν προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθ. Γιακαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης.


ΠΡΟΣ

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


2. ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ UNESCO



Αξιότιμοι κύριοι
Η Χίος, και ειδικότερα τα 24 μαστιχοχώρια της και οι κάτοικοί τους, συνδέονται άρρηκτα, ήδη από τη βυζαντινή περίοδο, με τη μαστίχα, που ευδοκιμεί και παράγεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού. Η μακραίωνη παράδοση της μαστιχοκαλλιέργειας συνεχίζεται ακόμη και σήμερα αναλλοίωτη στο χρόνο, μεταβιβαζόμενη προφορικά από γενιά σε γενιά.
Η μαστιχοκαλλίεργεια προσδιορίζει διαχρονικά την καθημερινότητα του ντόπιου πληθυσμού. Όλη η τοπική κοινωνία και κάθε οικογένεια χωριστά συμμετέχει στον ετήσιο κύκλο της καλλιέργειας. Πέρα και πάνω από μια παραδοσιακή διαδικασία, η μαστιχοκαλλιέργεια συνενώνει πλήθος πολιτισμικών εκφράσεων, καθώς συνδέεται από προφορικές παραδόσεις και παραδοσιακά τραγούδια μέχρι την τοπική αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαμόρφωση των οικισμών. Παράλληλα γύρω από τη μαστιχοκαλλιέργεια αναπτύσσονται κοινωνικοί θεσμοί, από δίκτυα αλληλοβοήθειας για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας μέχρι τις γαμήλιες ανταλλαγές και άλλες κοινωνικές συμμαχίες, που ζωογονούν ολόκληρη την κοινωνία.
Σήμερα, η Χίος εξακολουθεί να προσδιορίζει την ιδιαίτερη τοπική ταυτότητά της μέσα από το πολιτισμικό κεφάλαιο της μαστίχας. Τόσο οι ανώνυμοι καλλιεργητές όσο και οι επίσημοι τοπικοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, είναι αποφασισμένοι, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, να προστατεύσουν και να αναδείξουν περαιτέρω το σύνολο των πολιτιστικών αγαθών που συνδέονται με τη μαστιχοκαλλιέργεια.
Η εγγραφή του πολιτισμού της μαστίχας της Χίου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην προστασία και προβολή αυτού του μοναδικού ζωντανού πολιτισμικού θησαυρού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η παρούσα επιστολή που εκφράζει την ολόθερμη υποστήριξη της πρωτοβουλίας υποψηφιότητας εγγραφής της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας της Χίου ως πολιτισμικού αγαθού στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


  Ο Περιφερειάρχης                 Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου
      Βορείου Αιγαίου         

  
   Αθανάσιος Γιακαλής        Κωνσταντίνος Γανιάρης



πηγή: http://www.chiosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου