Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Προτίμηση σε κρητικά προϊόντα από τους τουρίστες κρουαζιέρας



 

Ελαιόλαδο, ελιές και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (ξεροτήγανα, δίπλες, καλιτσούνια, ρακή) προτιμούν και ζητούν κυρίως οι ξένοι τουρίστες κρουαζιέρας, που επισκέπτονται για πρώτη φορά τα Χανιά, όπως αναφέρουν καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς.
Από την άλλη πλευρά, εκείνο που τους εντυπωσιάζει περισσότερο κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στην ενδοχώρα που επισκέπτονται μέσω οργανωμένων εκδρομών είναι, σύμφωνα με τους ξεναγούς που τους συνοδεύουν, η απλότητα, ο φιλόξενος και εγκάρδιος χαρακτήρας των κατοίκων που παρά την κρίση που περνά η χώρα, δεν φαίνεται να καταβάλει το ηθικό και την καλή διάθεσή τους.




 
Χθες το πρωί στο λιμάνι της Σούδας 'έδεσε' το κρουαζιερόπλοιο Navigator of the Seas μεταφέροντας περισσότερους από 4000 επιβάτες και πλήρωμα.
Το πλοίο, που μετέφερε στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς αλλά και Ευρωπαίους πολίτες, παρέμεινε στο λιμάνι έως τις τρεις το μεσημέρι ενώ οι χιλιάδες τουρίστες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη των Χανίων ή να μετέχουν σε προγραμματισμένες εκδρομές σε διάφορα μέρη του Νομού.
Η Δημοτική Αγορά των Χανίων αποτελούσε τον πρώτο σταθμό των ξένων επισκεπτών, οι οποίοι έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ντόπια προϊόντα.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Μπεμπλιδάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος παραδοσιακών προϊόντων στη Δημοτική Αγορά «ο κόσμος είναι πολυεθνικός, δηλαδή βλέπουμε πολλούς ξένους επισκέπτες από Καναδά, Αμερική και Ευρώπη. Η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών είναι Γάλλοι και Καναδοί, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί. Το πρώτο πράγμα που ψωνίζουν είναι λάδι, παραδοσιακά γλυκά που μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους όπως ξεροτήγανα, μέλι και ξηρούς καρπούς ή λουκούμια, μπακλαβά κ.ά. Επίσης αγοράζουν ρακή, ούζο επειδή τους θυμίζουν τα δικά τους ποτά π.χ. στους Ισπανούς θυμίζει την γκράπα και στους Ιταλούς το αντίστοιχο. Βέβαια υπάρχει μια απαγόρευση για περιορισμένες ποσότητες στα κρουαζιερόπλοια, όπως μας λένε και δεν μπορούν να πάρουν πολλά πράγματα μαζί τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το αεροπλάνο. Πάντως είναι κάτι πολύ θετικό για την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων».
«Ο,τιδήποτε παραδοσιακό υπάρχει είναι αυτό που προτιμούν οι ξένοι επισκέπτες κατά την παραμονή τους στη Δημοτική Αγορά των Χανίων. Ζητάνε ξεροτήγανα, δίπλες, καλιτσούνια αλλά και μπακλαβά, ραβανί, κανταΐφι. Αυτά θέλουν να δοκιμάσουν και αυτά αγοράζουν φεύγοντας για τον τόπο τους», ανέφερε η κα Μαρία Σπανουδάκη, που διατηρεί καφέ στην ?καρδιά' της Δημοτικής Αγοράς.



 
 
Εκτός από την πόλη των Χανίων, ένα άλλο τμήμα των επισκεπτών κρουαζιέρας προτιμά τις οργανωμένες εκδρομές με λεωφορεία προς την ενδοχώρα του Νομού, όπως: Βάμο, Γαβαλοχώρι, Γεωργιούπολη, Βρύσες, Αγ. Τριάδα αλλά και Συμμαχικό Νεκροταφείο.
Όπως επεσήμανε η κα Μαρία Αλμυράκη, ξεναγός σε μια από τις εκδρομές που διοργανώνονται ανά τον Νομό Χανίων «οι περισσότεροι επισκέπτες κατ? αρχήν ξέρουν τα προϊόντα του νησιού όπως το λάδι, το μέλι, τα βότανα π.χ. το δίκταμο ( το γνωστό 'έρωντα') το οποίο γνωρίζουν ότι φύεται μόνο εδώ, επίσης ξηρούς καρπούς κ.ά.».
«Οι περιοχές που επισκεπτόμαστε είναι κυρίως ο Αποκόρωνας από Βάμο, Γαβαλοχώρι, Γεωργιούπολη, Λίμνη Κουρνά. Επίσης Αγία Τριάδα, Συμμαχικό Νεκροταφείο και πόλη Χανίων. Εάν το πλοίο είναι ολοήμερο μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το Αρκάδι στο Ρέθυμνο και την Κνωσό στο Ηράκλειο», ανέφερε.
«Οι περισσότεροι επισκέπτες διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην πραγματική εικόνα των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Κρήτη εν μέσω κρίσης και στην εικόνα που παρουσιάζεται από τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο εξωτερικό. Δηλαδή περιμένουν ότι η ζωή μας θα είναι μίζερη και διαπιστώνουν ότι παρ? όλα όσα συμβαίνουν είμαστε αρκετά πρόσχαροι και χαρούμενοι άνθρωποι και δεν αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά προβλήματα όπως θεωρούσαν αρχικά λόγω της κρίσης. Επίσης διαπιστώνουν ότι ο κρητικός λαός είναι ένας φιλήσυχος, ανοιχτόκαρδος και φιλόξενος λαός. Και βέβαια εντυπωσιάζονται από τη φυσική ομορφιά της Κρήτης», επεσήμανε η κα Αλμυράκη.
 
 
 
 
Όσο γι' αυτά που δεν προκαλούν καλή εντύπωση στους ξένους επισκέπτες, σύμφωνα με την ξεναγό είναι «ο τρόπος που οδηγούμε, τα αδέσποτα που βλέπουν και επίσης δεν τους αρέσει το γεγονός ότι βλέπουν τόσο μέσα στην πόλη όσο και μέσα στα χωριά ανθρώπους να ζητιανεύουν είτε αυτοί είναι αθίγγανοι είτε ξένοι». Στους επισκέπτες κρουαζιέρας και χθες διανεμήθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό από το περίπτερο Τουριστικής Πληροφόρησης, που λειτουργεί στο λιμάνι της Σούδας με ευθύνη του Δήμου Χανίων.
Επίσης πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό δίνονταν σε επισκέπτες της πόλης των Χανίων και από τα άλλα δύο σημεία, που λειτουργούν γι' αυτό τον σκοπό από τον Δήμο Χανίων και την εθελοντική ομάδα Τουρισμού.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου