Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ. Ελλείψεις με το “καλημέρα”






Με ρίσκο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε έκτακτο προσωπικό, αλλά και της απουσίας αγροτικού γιατρού, άνοιξε χθες επίσημα, 1η Μαΐου, το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Για τους δύο επόμενους μήνες, το Φαράγγι θα λειτουργήσει με το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό που διαθέτουν το Δασαρχείο και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, με την προσδοκία ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα λυθεί το θέμα του έκτακτου προσωπικού. Διαφορετικά, υπό αυτές τις συνθήκες το Φαράγγι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει για τους μήνες, που δέχεται τον κύριο όγκο επισκεπτών, δηλαδή τον Ιούλιο και Αύγουστο.
Την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόβλημα υποστελέχωσης του Εθνικού Δρυμού, εξέφρασαν προχθές οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αρμόδιοι φορείς σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθαν. Καρούντζο.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, η Διευθύντρια Δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Αμπαδιωτάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντικών οργανώσεων κ.ά..



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο κ. Καρούντζος στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι, φέτος το άνοιγμα του Φαραγγιού «συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο και κάποιες υπηρεσίες είναι πολύ δύσκολο να πάρουν αποφάσεις ενώ ταυτόχρονα έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις. Συνεπώς έχουμε ένα πρόβλημα στελέχωσης.
H Διεύθυνση Δασών και ο Φορέας Διαχείρισης, δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα για να λειτουργήσει την περίοδο αυτή το Φαράγγι. Μέχρι να ξεπεραστεί η προεκλογική περίοδος και να μπούμε και σε μια διαδικασία με την επείγουσα μορφή κάποιων προσλήψεων, ζητήσαμε από τη Διεύθυνση Δασών να γίνει στελέχωση για την λειτουργία του Φαραγγιού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάναμε χρειάζονται περίπου 35-40 άτομα σε μίνιμουμ βάση για να λειτουργήσει το Φαράγγι» τόνισε ο κ. Καρούντζος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι: «Επίσης υπάρχει έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες που δεν υπάρχουν στη Διεύθυνση Δασών όπως αγωγιάτες για τα ζώα που μεταφέρουν τους επισκέπτες.
Αυτές τις θέσεις τις καλύπταμε κάθε χρόνο με τις προσλήψεις που γίνονταν, ωστόσο φέτος δεν μπορούμε να τις υλοποιήσουμε και καλούμε τους δήμους να συμβάλλουν, μέχρι τις 15-20 Ιουνίου, που θα έχει εξομαλυνθεί αυτή η διαδικασία».
Μάλιστα ο κ. Καρούντζος, εξέφρασε την προσδοκία ότι μετά τις εκλογές θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των Ταμείων των Περιφερειακών Διοικήσεων, διότι «κάθε χρόνο είχαμε το παλιό περιφερειακό ταμείο και δίναμε μια σημαντική ενίσχυση προκειμένου να λειτουργεί το Φαράγγι. Φέτος όμως αποφασίσθηκε να μην γίνουν αυτά τα Ταμεία».

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ


Από την πλευρά της η Δασάρχης Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη, υπογράμμισε ότι: «η Διεύθυνση Δασών κρίνοντας την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή, θέτει ως πρώτη προτεραιότητά της τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού με μόνιμο προσωπικό.
Δεν έχουμε ούτε ένα άτομο εποχιακό προσωπικό, αυτή τη στιγμή. Τα τελευταία χρόνια ο Εθνικός Δρυμός λειτουργούσε με κατανομή θέσεων του προηγούμενου έτους, τα οποία προσλαμβάνονταν για την επόμενη χρονιά ώστε να μπορεί έγκαιρα να υπάρχει εποχιακό προσωπικό».
Η ίδια επεσήμανε τη σημαντική ενίσχυση της Διεύθυνσης Δασών με «τους εξ Αγροφυλακής συναδέλφους, οι οποίοι έχουν ήδη τραβήξει ένα μεγάλο βάρος για την παρατήρηση, παρακολούθηση και προστασία του Εθνικού Δρυμού, φυλάσσοντας -για πρώτη φορά όλο τον χρόνο, δηλαδή και την χειμερινή περίοδο- από τον περασμένο Νοέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα, τις εισόδους του Φαραγγιού».
«Σήμερα, υπογράμμισε, για να λειτουργήσει ο Εθνικός Δρυμός έχουμε κάνει πλήρη περιγραφή των θέσεων που απαιτούνται, προκρίνοντας να στελεχώσουμε τις πιο βασικές, τις απολύτως απαραίτητες και παράλληλα διαθέτουμε ακόμη και το διοικητικό προσωπικό της υπηρεσίας για να μπορεί να συνδράμει στη διαδικασία των εισιτηρίων του Φαραγγιού».
Από πλευράς υποδομών, μέσα στο Φαράγγι, η κα Σκλαβάκη τόνισε ότι, «έχει συντηρηθεί το βασικό μονοπάτι, έχουν τοποθετηθεί τα στέγαστρα (σύρματα για τις πέτρες), όμως κάγκελα δεν έχουν τοποθετηθεί. Έχουν γίνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Ακόμη απαιτούνται δουλειές μέσα στο Φαράγγι, διότι φέτος είχαμε πάρα πολλά χιόνια με αποτέλεσμα οι καταστροφές να είναι πολλές ενώ και οι εργασίες ξεκίνησαν αργά».
Σχετικά με την έλλειψη αγωγιατών που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες, η κα Σκλαβάκη τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ζήτησε τη συνδρομή εθελοντών από τους Δήμους. «Αυτόν τον φόρτο που δέχεται σήμερα η Διεύθυνση Δασών με τον Φορέα Διαχείρισης, δεν θα μπορέσει να τον σηκώσει άλλο, για όλη τη σεζόν. Ελπίζουμε ότι μετά από δύο μήνες, που είναι το όριο που μπορούμε να αντέξουμε αυτή την λειτουργία, ο Εθνικός Δρυμός θα έχει στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό. Έχουμε ζητήσει επίσης τα χρήματα που εισπράττονται από τα εισιτήρια του Φαραγγιού να επανέλθουν στην Περιφέρεια, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδώσει» υπογράμμισε.
«Φέτος, θα εμπλέξουμε στην όλη διαδικασία γύρω στα 26 άτομα μαζί με το διοικητικό προσωπικό» κατέληξε η κα Σκλαβάκη, η οποία επεσήμανε τις ιδιαίτερες ανάγκες αντιπυρικής προστασίας που υπάρχουν τη φετινή χρονιά στον Εθνικό Δρυμό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ



Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, το Φαράγγι για να λειτουργήσει με επάρκεια καθ' όλη τη θερινή περίοδο, χρειάζεται τουλάχιστον 30 άτομα το χρόνο. «Με 25 άτομα το Φαράγγι μπορεί οριακά να δουλέψει. Για τις προσλήψεις αυτών των 25 ατόμων, που είναι ένα κόστος "αστείο" συγκριτικά με τα έσοδα του Φαραγγιού, κάθε χρόνο βρίσκονται προσκόμματα και δεν μπορούμε να τους προσλάβουμε».
Επίσης, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης του αγροτικού ιατρείου.
Ο κ. Λυμπεράκης τόνισε ότι, «η Πολιτεία μέχρι τώρα "σφυρίζει" αδιάφορα. Ο Φορέας δεν έχει νομική υποχρέωση για την στελέχωση του αγροτικού ιατρείου, το Φαράγγι ως η "μόστρα" του νησιού προς τα έξω, είναι καλό να φαίνεται πώς έχει καλή ποιότητα υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε εθελοντές με εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες για να προσφέρουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν έναν γιατρό».

 
Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ


Όσον αφορά την πυροπροστασία, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεσμεύθηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν, όσον αφορά την παρατήρηση και φύλαξη του Φαραγγιού, παρά το γεγονός ότι φέτος έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις. Όπως επεσήμαναν μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί έξι εποχικοί πυροσβέστες και εκκρεμούν για πρόσληψη εννέα ακόμη πυροφύλακες από την 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από αύριο υπάρχει η δυνατότητα να επανδρωθούν δύο από τα πέντε πυροφυλάκια με πυροφύλακες, οι οποίοι ωστόσο θα είναι επιφορτισμένοι κυρίως με το έργο της παρατήρησης και όχι της διάσωσης.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου