Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Οργάνωση Γη: κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Ίλιον – Οι δραστηριότητες






Σε ένα ιστορικό μνημείο, πολιτισμού και φύσης, στο Κτήμα Βασιλίσσης, ξεκίνησε η λειτουργία ενός πρότυπου ανοιχτού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του «Κέντρου της Γης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr, τη λειτουργία του έχει αναλάβει μια δραστήρια ομάδα ευαίσθητων πολιτών η οποία έχει συγκροτήσει την «Οργάνωση Γη» και αναπτύσσει τη δραστηριότητά της με επίκεντρο το Κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης καθώς και το γειτονικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση σε μια έκταση 25 στρεμμάτων, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που αναδεικνύουν την αξία της γης και προωθούν τον σεβασμό στο περιβάλλον.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κτήμα ιδρύθηκε ως πρότυπο εκπαιδευτικό αγρόκτημα γύρω στα 1830 από τη Βασίλισσα Αμαλία. Στον χώρο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει:
-τα έντομα παρατηρώντας μια ζωντανή αποικία μυρμηγκιών
- τα άλογα
- τον πύργο του κτήματος, τον περίβολο και τα αγάλματα.
- την άγρια ζωή της Αττικής
- ένα βιολογικό περιβόλι.
- τη σημασία των αγροτικών εργαλείων μέσα από την Έκθεση Παλαιών Αγροτικών Εργαλείων.
Επίσης η «Οργάνωση Γη» οργανώνει μια σειρά εργαστηρίων με τίτλο «Από τη θεωρία στην πράξη» και είσοδο ελεύθερη στο κοινό.


Aναλυτικό Πρόγραμμα Εργαστηρίων


1. (Δεν) Πετάω, 6 Μαΐου, Εισηγητής: Δημήτρης Δερματάς
Υπάρχουν άχρηστα πράγματα; Πώς γίνεται το άχρηστο χρήσιμο; Τι, ποια και πώς από τα χιλιάδες υλικά που περνάνε από τα χέρια μας και από το σπίτι μας μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι χρήσιμα. Ποια είναι η πορεία των ανακυκλώσιμων υλικών μετά τον μπλε κάδο; Ελάτε να μάθουμε τις δυνατότητες της οικιακής κομποστοποίησης και τα πολλαπλά οφέλη και να συζητήσουμε ευφάνταστους τρόπους επανάχρησης “απορριμάτων”.


2. Μαγειρεύω, 13 Μαΐου, Εισηγητής: Αντζελίνα Καλογεροπούλου (twominutesangie.blogspot.com)
Θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε το κριθάρι από τη σίκαλη, τα ιταλικά ραδίκια από τα παντζάρια, θα δούμε πώς μοιάζει η φάβα στο χωράφι αλλά και θα μάθουμε πώς μπορούμε να μαγειρεύουμε κάθε μέρα της εβδομάδας με μόλις 7 ευρώ και αρκετή φαντασία! Στο εργαστήριο θα μαζέψουμε ολόφρεσκα σαλατικά, μυρωδικά και όσπρια από το μποστάνι του Κέντρου της Γης και μαζί τους θα μαγειρέψουμε θρεπτικά και υγιεινά πιάτα με χαμηλό κόστος. Μαζί μας θα είναι κι ένας διατροφολόγος για να μας δώσει την οπτική ενός ειδικού.


3. Καλλιεργώ, 20 Μαΐου, Εισηγητής: Νώντας Ευεργέτης
Θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα χρήσιμα φυτά για τον καθένα μας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι μας μαθαίνοντας όλο τον κύκλο ζωής τους. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Στο επίπεδο των δεξιοτήτων θα ασχοληθούμε ειδικά με τις εργασίες εντοπισμού, συλλογής και διαχείρισης σπόρων, σποράς, μεταφύτευσης και συγκομιδής.


4. Πίσω στη Γη, 27 Μαΐου, Εισηγητής: Δημήτρης Μπιλάλης
Είναι η γεωργία απάντηση στην κρίση; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 1,5 εκ. νέοι άνθρωποι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη και να επιστρέψουν στην ύπαιθρο. Πώς γίνεται αυτό στην πράξη; Τι καλλιεργείς και πώς το διαθέτεις; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο; Τι σημαίνει να ζεις στο χωριό και πόσο διαφορετικό είναι από τη ζωή στην πόλη; Ελάτε να μάθετε τις απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε άλλα σχετικά ερωτήματά σας.


5. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, 3 Ιουνίου, Εισηγητής: Πέτρος Κουμπλής, Σπύρος Κατσαρός
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας; Πως μπορούμε να μειώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση; Υπάρχουν πρακτικές λύσεις για να έχουμε ζεστό σπίτι τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι; Έξυπνες ιδέες, χρηστικές απαντήσεις σε ζητήματα που μας αφορούν όλους. Ο Πέτρος Κουμπλής και ο Σπύρος Κατσαρός μοιράζονται εμπειρίες από τη διάρκεια τον γυρισμάτων της πετυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Μπες στο Κλίμα» (ΣΚΑΪ), δείχνουν video με συγκεκριμένα παραδείγματα σπιτιών και προτείνουν λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και την τσέπη μας.


6. Ντύνομαι, 10 Ιουνίου, Εισηγήτρια: Άντζυ Ραφτακόπουλος
Πώς διαλέγουμε ρούχα και τι αγοράζουμε τελικά; Πώς μπορούμε να είμαστε πάντα στη μόδα χωρίς να αλλάζουμε γκαρνταρόμπα; Σχέδια και υλικά που μας κολακεύουν. Τι σημαίνει μόδα, τελικά; Πώς μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στο νούμερο μας. Φέρτε ένα παλιό σας ρούχο και, ύστερα από συζήτηση θα το μετατρέψουμε δίνοντάς του μία νέα “ζωή”.


7. Μετακινούμαι, 17 Ιουνίου, Εισηγήτρια: Αφροδίτη Σημίτη
Θα παρακολουθήσουμε videos με την ισχύουσα κατάσταση, συγκριτικά τεστ αλλά και μαρτυρίες που αποδεικνύουν την ποιότητα που προσφέρει το ποδήλατο. Ακόμη, θα συζητήσουμε για τα οφέλη και τις ιδιαιτερότητες της μετακίνησης με ποδήλατο με έναν συγκοινωνιολόγο, έναν τροχονόμο, έναν γιατρό κι έναν courier που κυκλοφορεί όλη μέρα στην Αθήνα με ποδήλατο. Μετά όλοι μαζί θα κάνουμε test drive σε διάφορα ποδήλατα για να δούμε ποιο ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός, ενώ ένας ειδικός θα μας πει οδηγίες και μυστικά για πιο ασφαλή και άνετη μετακίνηση με το ποδήλατο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου