Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Σε έξαρση η ανεξέλεγκτη ρίψη κομμένων χόρτων και η βλάστηση σε ιδιωτικά οικόπεδα στην Καρδίτσα


παιδιά χόρτα



Έξαρση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης ρίψης κομμένων χόρτων και κλαδιών, σε πεζοδρόμια, ή οικόπεδα χωρίς περίφραξη σε διάφορα σημεία της πόλης διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπάρχει πλέον αντικειμενική δυσκολία της Υπηρεσίας να απομακρύνει άμεσα όλους αυτούς τους όγκους των χόρτων που σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις πετιούνται μαζί με μπάζα ή ογκώδη αντικείμενα κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο της αποκομιδής.
Η Υπηρεσία απευθύνει έκκληση προς τους δημότες να συσκευάζουν φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κ.α. σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους και να την ενημερώνουν για να ακολουθείται η διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται η επιβολή προστίμου 60 ευρώ, στον υπεύθυνο, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής ή ανάλογα με τον όγκο και την έκταση της κατάληψης.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν επιτρέπεται η ρίψη των χόρτων στους κάδους μηχανικής αποκομιδής.


Καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων


Παράλληλα διαπιστώνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών οικοπέδων εντός της πόλης από αμέλεια ή αδιαφορία δεν προχωρά στον καθαρισμό τους με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί πυκνή βλάστηση και να εγκυμονούνται κίνδυνοι λόγω ύπαρξης τρωκτικών, φιδιών κ.λ.π. ή ακόμα και για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Ήδη από την Υπηρεσία Καθαριότητας διενεργούνται αυτοψίες και ετοιμάζονται τα πρώτα ειδοποιητήρια προς τους ιδιοκτήτες, καλώντας τους να προβούν εντός δεκαημέρου από την ειδοποίηση σε κοπή των χόρτων και καθαρισμό του χώρου.
Εάν μετά την παραπάνω πρώτη ειδοποίηση οι υπεύθυνοι αδιαφορούν ή αρνούνται να συμμορφωθούν, ο Δήμος κοινοποιεί και δεύτερη ειδοποίηση με επανάληψη της πρόσκλησης και νέα πενθήμερη προθεσμία συμμόρφωσης. Μετά την άπρακτη πάροδο της δεύτερης και τελευταίας προθεσμίας, ο Δήμος, αφού προηγουμένως έχει μεριμνήσει για τη διεξαγωγή σχετικής αυτοψίας της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας και την παροχή σχετικής άδειας του αρμόδιου Εισαγγελέα, προβαίνει στον καθαρισμό ακάθαρτων ιδιωτικών ακινήτων και καταλογίζει όλες τις σχετικές δαπάνες σε βάρος των υπευθύνων και πρόστιμο 100 ευρώ.
Σε επείγουσες περιπτώσεις, που ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από την έλλειψη καθαριότητας σε κάποιον ιδιωτικό χώρο είναι άμεσος και επικείμενος, ο Δήμος με μόνη την αυτοψία της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας και την άδεια του αρμόδιου Εισαγγελέα, μπορεί να προχωρήσει στον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου ύστερα από μια και μόνη ειδοποίηση των υπευθύνων με θυροκόλληση και άπρακτη πάροδο 24/ωρης προθεσμίας συμμόρφωσης.


Επιστολή στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων


Τα παραπάνω φαινόμενα διαπιστώνονται όμως και στις Τοπικές Κοινότητες, για αυτό και με επιστολή του προς όλους τους Προέδρους, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λαμ. Τσιούκης αναφέρεται στις διαδικασίες που προβλέπονται από τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Καθαριότητας και ζητά τη συνεργασία τους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την ενημέρωση της Υπηρεσίας για περιπτώσεις, όπου απαιτείται η εφαρμογή του Κανονισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία στα τηλέφωνα: 2441021463, 2441072571, 2441350738, 2441350739 και 2441350851





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου