Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Σκοτώνουν αρκούδες με φόλες



Σκοτώνουν αρκούδες με φόλες




Νεκρή από δηλητηριασμένο δόλωμα εντοπίστηκε μια μεγαλόσωμη ενήλικη αρκούδα στην περιοχή στους Ψαράδες Πρεσπών. Το νεκρό ζώο βρέθηκε από ανθρώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (Φ.Δ.Ε.Δ.Π.) οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, που έσπευσε στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν, ότι ο θάνατός της προήλθε από δηλητηρίαση. Άλλωστε, στην ίδια περιοχή πριν από ένα περίπου μήνα είχε εντοπιστεί ως «δόλωμα» μια νεκρή αγελάδα στην οποία κτηνοτρόφοι ή γεωργοί είχαν ρίξει φυτοφάρμακα.
Πάνω στο πτώμα της αρκούδας βρέθηκαν νεκρά έντομα (πιθανότατα δηλητηριασμένα και αυτά), ενώ δεν υπήρχε κάποια άλλη ένδειξη, που να δικαιολογεί θάνατο από άλλα αίτια (π.χ. οπές από σφαίρες). Η αρκούδα ήταν αρσενική, ενήλικη (10-12 ετών περίπου) και βάρους 220-240 κιλών! Η ημέρα θανάτου του ζώου δεν είναι γνωστή, αλλά με βάση το στάδιο της αποσύνθεσης στην οποία βρισκόταν το πτώμα, εκτιμάται, ότι η αρκούδα πέθανε πριν από περίπου 4 εβδομάδες.
Όπως δημοσιεύει το zoosos.gr το ζώο μάλλον είχε τραφεί με το κρέας της δηλητηριασμένης αγελάδας ή από κάποιο άλλο δηλητηριασμένο δόλωμα. Η τοποθεσία άλλωστε, που βρέθηκε, ήταν μόλις 200 μέτρα από κατοικημένη περιοχή. Και αυτό ενισχύει το επιχείρημα, ότι ο θάνατος προήλθε από δηλητηρίαση. Στην περιοχή των Ψαράδων Πρεσπών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου, το πρόβλημα με τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά από τον Φ.Δ.Ε.Δ.Π., την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τους κατοίκους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου