Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τα μικρο-φύκια, εναλλακτική στο πετρέλαιο

 
 
Τα μικρο-φύκια, εναλλακτική στο πετρέλαιο



Τα μικρο-φύκια, πηγή βιοκαυσίμων που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, είναι ένας τομέας που θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα λόγω των επενδύσεων και των καινοτόμων τεχνολογιών απόσπασης, εκτιμούν αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ενέργειας, τα μικρο-φύκια θα μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν έως το 17% των αμερικανικών πετρελαϊκών εισαγωγών.
Το υπουργείο αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον 30 προγράμματα για την παραγωγή βιοκαυσίμων από μικρο-φύκια έναντι επενδύσεων συνολικού ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. "Εκπονήσαμε μια μελέτη που δείχνει ότι το καύσιμο --βενζίνη ή γκαζολίνη-- που αντλείται από μικρο-φύκια θα μπορούσε να παραχθεί έναντι μόλις 2,28 δολαρίων το γαλόνι (3,78 λίτρα)", δηλώνει ο Ριγκς Εκελμπερι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας Originoil, δηλαδή σχεδόν δύο φορές λιγότερο από τη σημερινή τιμή στην αντλία του πρατηρίου.
Η Originoil είναι μια από τις εταιρίες στις ΗΠΑ μαζί με την Sapphire Energy, στην οποία επένδυσε ο Μπιλ Γκέιτς, που εφαρμόζουν αποδοτικές τεχνολογίες εξαγωγής του καυσίμου που παράγεται από αυτούς τους θαλάσσιους μικρο-οργανισμούς.



Οι πετρελαϊκές εταιρίες Exxon και Shell στοιχηματίζουν επίσης στο υποσχόμενο δυναμικό των μικρο-φυκιών, μέσω της σύμπραξή τους με τις εταιρίες Synthetic Genomics και Cellana αντίστοιχα.
"Στις ΗΠΑ τα βιοκαύσιμα που αντλούνται από φύκια θα παραχθούν αρχικά για τις ένοπλες δυνάμεις και τις αερομεταφορές. Συνεπώς εκ του γεγονότος αυτού θα πρέπει να αναμένουμε πιθανώς την έναρξη της προσεχούς δεκαετίας για διάθεση ευρείας κλίμακας για τους αυτοκινητιστές", εξηγεί ο πρόεδρος της Originoil.
Μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προβλέπει την αντικατάσταση στην προσεχή οκταετία του 50% της κατανάλωσής του σε καύσιμα με βιοκαύσιμα, τα οποία δεν ανταγωνίζονται καλλιέργειες για την ανθρώπινη διατροφή.
Υπολογίζει στα μικρο-φύκια", επισημαίνει ο Εκελμπερι. Ωστόσο πριν μπορέσουμε να αναμίξουμε αυτό το βιοκαύσιμο που εξάγεται από μικρο-φύκια με υδρογονάνθρακες, πρέπει να προχωρήσουμε στην τυποποίησή τους", διευκρινίζει.
Για το σκοπό αυτό, η εταιρία του σύναψε συμφωνία για έρευνα το Δεκέμβριο του 2011 με το υπουργείο Ενέργειας. Συγκριτικά με άλλες πηγές βιοκαυσίμων, αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι πολύ πιο παραγωγικοί, με μια δυνητική απόδοση στο εκτάριο που μπορεί να φθάνει μέχρι 25.000 λίτρα έναντι 6.000 λίτρων για το φοινικέλαιο, το πλέον παραγωγικό σήμερα για εκμετάλλευση, σύμφωνα με τους ειδικούς.



Αντίθετα με το καλαμπόκι, η παραγωγή του βιοκαυσίμου από μικρο-φύκια"ουδεμία επίδραση έχουν στην διατροφική παραγωγή ή στη διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού", υπογραμμίζει ο Ριγκς Εκελμπερι.
"Ιδιαίτερα παραγωγικοί, αυτοί οι μικροκυτταρικοί μικρο-οργανισμοί αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που συλλέγονται καθημερινά και αναπαράγονται σε ακάθαρτα επιβαρυμένα με νιτρικό άλας ή στο αλμυρό νερό των ωκεανών.
Τα μικρο-φύκια καταφεύγουν επίσης στη φωτοσύνθεση και καταναλώνουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Παράγουν σε πλεόνασμα μια μεγάλη ποικιλία μορίων πλούσιων σε βιοχημικές ουσίες που έχουν πολλές εφαρμογές στην παραγωγή τροφίμων και τη φαρμακευτική.
Η Originoil εφαρμόζει ήδη την τεχνολογία της για μη χημική απόσπαση του καυσίμου από μικρο-φύκια σε ένα πρόγραμμα στην Αυστραλία και τη Γαλλία με την εταιρία Ennesys.
Πρόκειται για την κατασκευή δύο κτιρίων γραφείων στην περιοχή της Ντεφάνς, κοντά στο Παρίσι, τα οποία μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν χρησιμοποιώντας τα ακάθαρτα ύδατά τους, που είναι επιβαρυμένα με CO2 διοξείδιο του άνθρακα και νιτρικό άλας για καλλιέργειες μικρο-φυκιών.
Αυτά με τη σειρά τους θα παράξουν το βιοκαύσιμο το οποίο μπορεί να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ χαμηλό κόστος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου