Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αργυροπελεκάνοι: Απρόσμενοι επισκέπτες στην Παμβώτιδα

POYLIAΜια ευχάριστη και απροσδόκητη έκπληξη περίμενε τους καταμετρητές που συμμετέχουν στη φετινή Πανευρωπαϊκή απογραφή των κορμοράνων, δίπλα στη Μονή Ντουραχάνης, Ιωάννινα, την Παρασκευή 11 Μαΐου. Μια ομάδα από 29 αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) κούρνιαζαν στις νησίδες, μια σπάνια εικόνα αφού το είδος έχει καταγραφεί εδώ ελάχιστες φορές.
Οι αργυροπελεκάνοι είναι το παγκοσμίως απειλούμενο είδος που έκανε γνωστές τις Πρέσπες σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού εκεί φωλιάζει πλέον το 15% του πληθυσμού ολόκληρης της γης, αποτέλεσμα των πολύχρονων επιτυχημένων δράσεων διατήρησης, σε αντίθεση με τις θλιβερές πρόσφατες καταστροφές των αποικιών τους στον Αμβρακικό κόλπο.
Η προέλευση των πουλιών αποτέλεσε επίσης έκπληξη για τους ορνιθολόγους της Ορνιθολογικής, που με τα ειδικά τηλεσκόπια τους εντόπισαν σε έναν από τους επισκέπτες, που είναι κυρίως ανήλικα πουλιά, δαχτυλίδι που διάβασαν από απόσταση τους κωδικούς του. Έμαθαν λοιπόν, από στην βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται αυτές οι πληροφορίες, ότι το δαχτυλίδι τοποθετήθηκε στο πόδι του πουλιού όταν ήταν ακόμη νεοσσός, στις 8 Ιουνίου του 2010 στις τεχνητές πλατφόρμες της Κερκίνης όπου και γεννήθηκε. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον αφού ελάχιστα άτομα του είδους είναι γνωστό να διασχίζουν τα βουνά της Πίνδου, προτιμώντας τους κοντινότερους υγροτόπους της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πάντως οι μέρες περνούν νωχελικά για τα πουλιά που φαίνεται ότι εκτός από μια ασφαλή κούρνια έχουν βρει και κατάλληλο χώρο τροφοληψίας δίπλα στον καλαμώνα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει πλέον παρασυρθεί από τους ανέμους μετά τις άστοχες επεμβάσεις κοπής τους που πραγματοποιήθηκαν εκεί πριν λίγα χρόνια.
Παρόλα αυτά η κατάλληλη διαχείριση του χώρου στο μέλλον μπορεί να επαναφέρει τόσο τον καλαμώνα όσο και να δημιουργήσει κατάλληλο χώρο για τη μόνιμη φιλοξενία των διάσημων αυτών πουλιών εδώ, που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στις Πρέσπες, την Καστοριά και την Κερκίνη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου