Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Βίκος: Στη μαγεία του φαραγγιού

BIKOSΗ περιοχή Βίκου-Αώου βρίσκεται βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ζαγορίου, στα όρια με την Κόνιτσα και καθιερώθηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1973. Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής, Εκτείνεται από τα χωριά Μονοδέντρι και Κουκούλι, ως το γεφύρι της Κλειδωνιάς. Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Άλλωστε, βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου.
Έχει μήκος 10 χλμ. και κατακόρυφες, απότομες και βραχώδεις πλαγιές, κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης, έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.
Η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Η γεωγραφική απομόνωση της περιοχής, η σχετικώς μικρή ανθρώπινη επίδραση και η μεγάλη ποικιλότητα τύπων οικοτόπων και μικροκλιματικών συνθηκών, ευνοούν την ανάπτυξη διαφορετικών φυτικών ειδών. Έτσι, η περιοχή είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται και διατηρούνται πολλά σπάνια φυτά. Αρκετά από αυτά θεωρούνται είδη που κινδυνεύουν.
Καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου