Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Όνειρο ήταν και πέρασε οι γαλάζιες σημαίες για τις ακτές της Πρέβεζας


Όνειρο ήταν και πέρασε οι γαλάζιες σημαίες για τις ακτές της Πρέβεζας




Μπορεί για φέτος να είναι 394 οι παραλίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να λάβουν την γαλάζια σημαία σε όλη την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς σε αυτό το νούμερο δεν συμπεριλαμβάνεται καμία παραλία της Πρέβεζας τουλάχιστον από τις 3 (Κυανής Ακτής, Μονολιθίου και Λούτσας) που την κατείχαν πέρσι.
Για το 2011 οι παραλίες που είχαν την γαλάζια σημαία ήταν αυτή της Κυανής Ακτής και αυτή του Μονολιθίου καθώς και στον Δήμο Πάργας η παραλία της Λούτσας.
Βέβαια από τις δύο πρώτες αφαιρέθηκε η σημαία αφού σε έλεγχο που έγινε μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, λόγω ελλείψεων τόσο στην καθαριότητα όσο και στην ασφάλεια των λουομένων. Ούτε όμως η παραλία της Λούτσας συμπεριλαμβάνεται φέτος σε αυτές που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
 
Αλήθεια ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστούν τα λάθη και οι ελλείψεις και να διορθωθούν;
 
Σύμφωνα με την ΕΕΠΦ η ακτή που είχε βραβευθεί το προηγούμενο καλοκαίρι με τη Γαλάζια Σημαία, έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφια για βράβευση και την επόμενη χρονιά, εφόσον αποδείξει στις Επιτροπές Κρίσεων ότι πράγματι συνεχίζει να το αξίζει.
Έτσι λοιπόν οι παραλίες της Πρέβεζας δεν άξιζαν να συνεχίζουν τα κατέχουν το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας. Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
Πολύ συχνά γίνονται προσπάθειες από φορείς καθώς και από συλλόγους οι οποίες στο όνομα της αύξησης του τουρισμού στην περιοχή μας πράττουν κάθε είδους καλοδεχούμενες και επιβραβεύσημες ενέργειες για να το πετύχουν.
 
Όμως μήπως όλα αυτά πάνε στον βρόντο;
 
Για τη βράβευση μιας ακτής σύμφωνα πάντα με την ΕΕΠΦ θα πρέπει, εκτός από την επιθυμητή και εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης, επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
 
Τι ενέργειες έχουν γίνει λοιπόν στην Πρέβεζα προκειμένου να πληρούνται οι παραπάνω όροι;
 
Πως είναι δυνατόν να αναζητούμε τουρισμό την στιγμή που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές από την μια αλλά και η θέληση από τους αρμόδιους από την άλλη; Εάν αρκούμαστε μόνο στο να γεμίζουν οι παραλίες μας, από τις ομορφότερες της Ελλάδας, από ντόπιους τότε ας μην δημιουργούμε εντυπώσεις και φαμφάρες ότι τάχα φροντίζουμε για τον τουρισμό. Είχαμε έναν ολόκληρο χρόνο να συμμορφωθούμε πράγμα το οποίο δεν πράξαμε ποτέ.
Και δεν πράξαμε διότι ενώ από την Δημοτική Αρχή της Πρέβεζας εγκρίθηκαν δαπάνες που αφορούν στις διάφορες παρεμβάσεις συμβατές με τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την βράβευση μιας παραλίας εντούτοις μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτε…

- Το μόνο που είδαμε σαν pamepreveza.gr ήταν τα πικρόχολα σχόλια και αυτά του είδους ότι δυσφημούμε την Πρέβεζα βγάζοντας τότε, θα το θυμάστε, το θέμα με την ρύπανση από “σαπουνόνερα” της θάλασσας στην παραλία.


Γίναμε αποδέκτες τότε πολλών αρνητικών κριτικών.
 
Σήμερα οι τότε κριτικοί μας πως θα σχολίαζαν αυτήν την κατάληξη; Ή μήπως έχουν και αυτοί μερίδιο στην ευθύνη;
Δεχθείτε λοιπόν τώρα την δική μας κριτική πάνω στην μεγάλη αυτή απώλεια που αφορά σε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα έδιναν οικονομική ανάσα στην περιοχή μας τον τουρισμό.
Και αν δεν είναι η σημαία που δεν κατέχουμε, φέτος έχουμε όλο το χρόνο να επανορθώσουμε κάνοντας τις παραλίες αυτές πιο ανθρώπινες, τουλάχιστον, για να υποδεχθούν όσους τις επισκεφθούν.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου