Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Βόλος. Κάμπιες απειλούν τα δέντρα στο Σωρό




Αμέτρητες κάμπιες έχουν εμφανιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Πευκάκια και τον Σωρό, απειλώντας δεκάδες δέντρα και ειδικότερα τα πεύκα με καταστροφή. Οι κάτοικοι αλλά και γεωπόνοι που παρακολουθούν την εξέλιξη δηλώνουν ανάστατοι βλέποντας τα μικρά αλσύλλια να αργοπεθαίνουν…
Οι κάμπιες είναι χιλιάδες με αποτέλεσμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί να έχει γενικευτεί και συνεχώς να ξεραίνονται όλο και περισσότερα δέντρα. Οι κάμπιες «τρώνε» τα δέντρα με αποτέλεσμα πολλά να φαίνονται σαν μισοκαμμένα, ενώ σε άλλα να έχουν μείνει μερικές τούφες από πευκοβελόνες ή να έχουν μείνει μόνο οι σκελετοί τους.
«Τα αλσύλλια στα Πευκάκια και τον Άγιο Στέφανο είναι πνεύμονες πρασίνου για την περιοχή. Είναι κρίμα να τα αφήνουν να καταστρέφονται από τις κάμπιες και να μην αντιδρά κανείς. Δεν μπορεί να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» αναφέρει κάτοικος της περιοχής, ενώ σύμφωνα με τους γεωπόνους εφόσον το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο -έχοντας ταυτόχρονα και αυξητικές τάσεις- θα πρέπει άμεσα να υλοτομηθούν, να απομακρυνθούν και να καταστραφούν τα νεκρά δέντρα που αποτελούν φωλιά των εντόμων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός των επικίνδυνων εντόμων που θα πετάξουν την άνοιξη προσβάλλοντας νέα δέντρα.
«Ο Σωρός ειδικά δεν είναι μια περιοχή που φημίζεται για το πράσινό του. Αν καταστραφούν και καούν αυτά τα λιγοστά δέντρα που έχουμε τότε θα μείνει μια περιοχή κρανίου τόπος», επισημαίνει ο ίδιος κάτοικος.


της Αλίκης Φωτιάδου



πηγή: Ταχυδρόμος του Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου