Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ο Πειραιάς στα «πράσινα»

 
 
 
 
 

Μετά τον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο μπάσκετ που βάφτηκε «κόκκινο» λόγω Ολυμπιακού, σειρά έχει το λιμάνι του Πειραιά που θα βαφτεί «πράσινο» λόγω της καθαρής ενέργειας που θα παράγουν φωτοβολταικά συστήματα.

Πρόκειται για τα έργα που θα κατασκευάσει ο ΟΛΠ. Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε τη διενέργεια επτά δημόσιων ανοιχτών διαγωνισμών για έργα συνολικής ισχύος 1.209,21 KWp.
Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί αποτελούν τμήματα του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Λιμένος Πειραιώς, συνολικής εγκατεστημένης ονομαστικής ισχύος 4.386 MWp σε διάφορα σημεία του επιβατικού και εμπορικού Λιμένα.
 Για τα έργα έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ οι αναγκαίες αιτήσεις και μελέτες. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 3.253.460 ευρώ και θα καταβληθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.
Σημειωτέον ότι ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. καταβάλει ετησίως στη ΔΕΗ για ηλεκτρική ενέργεια 3,6 εκ. ευρώ.
Από το 2010 έχουν εγκριθεί σειρά φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων, από τον Οργανισμό. Εκτός από τα έργα ηλιακής ενέργειας στο λιμάνι του Πειραιά, επαναπροκηρύσεται δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για το ενεργειακό πεδίο όλου του λιμανιού και τη μελέτη εκ νέου, του φωτιστικού του πεδίου νέα οικολογικά φωτιστικά μέσα.
Από το 2011 το λιμάνι του Πειραιά έχει αποκτήσει την διάκριση και τον τίτλο ECOPORT από την Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων (ESPO) με περιβαλλοντική πιστοποίηση του από τους Lloyds Registers. Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε σχετικά:
«Τον τίτλο αυτό μέσα από νέες εγκαταστάσεις ήπιων μορφών ενέργειας όχι μόνο θα τον διατηρήσουμε, αλλά θα τον ενισχύσουμε. Το Λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα εννέα μεγάλα οικολογικά λιμάνια της Ευρώπης και το μόνο μεγάλο οικολογικό λιμάνι της Μεσογείου».
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου