Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Όλη η ομορφιά του αρκτικού λύκου σε ένα βίντεο

 
arktikos_lukos
 
Μετάφραση & Επιμέλεια: Μαρία Οικονομίδου
(maria_oiko@yahoo.gr)
 
Το βίντεο του Κέντρου για την Προστασία του Λύκου της Νέας Υόρκης (Wolf Conservation Center) έχει πολλά να μας πει για την ομορφιά, τον χαρακτήρα και τη σπουδαιότητα αυτού του εμβληματικού ζώου.

«Όταν κοιτάζεις στα μάτια ενός λύκου, είναι σαν να βλέπεις την ίδια σου την ψυχή. Ελπίζω να σου αρέσει αυτό που βλέπεις.» Aldo Leopold

Πέρα από την ομορφιά τους, οι λύκοι είναι ένα είδος που αποτελεί θεμέλιο λίθο για το περιβάλλον. Ελέγχοντας τον πληθυσμό των θηραμάτων τους, δίνουν τη δυνατότητα σε άλλα είδη φυτών και ζώων να αναπτυχθούν. Χωρίς τα αρπακτικά − όπως είναι οι λύκοι − ένα οικοσύστημα αδυνατεί να διατηρήσει τα επίπεδα βιοποικιλότητας και υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί εντελώς.

Ο αρκτικός λύκος (Canis lupus arctos) είναι υποείδος του γκρίζου λύκου (Canis lupus). Οι αρκτικοί λύκοι ζουν σε μερικές από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του κόσμου όπου η θερμοκρασία του αέρα σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους -30°C και το έδαφος είναι μόνιμα παγωμένο.

Αποτελούν ένα από τα πολύ λίγα είδη θηλαστικών που μπορούν να ζήσουν σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Οι αρκτικοί λύκοι είναι συνήθως μικρότεροι σε μέγεθος από τους γκρίζους λύκους και έχουν μικρότερα αυτιά, ελαφρώς μικρότερη μουσούδα και πιο κοντά πόδια για να μειώνουν την έκθεσή τους στον παγωμένο αέρα.

Ζουν μόνοι τους ή σε αγέλες των περίπου 6 λύκων. Συνήθως είναι κάτασπροι και έχουν ένα παχύ τρίχωμα το οποίο λειτουργεί θερμομονωτικά.

Κανένα άλλο είδος λύκου δεν έχει το ίδιο χρώμα με τον αρκτικό. Είναι μοναδικό χάρη στο μέρος το οποίο ζει. Ενώ σε κάποια είδη λύκων μπορεί να συναντήσουμε λίγο λευκό, αυτό το είδος είναι σχεδόν παντελώς λευκό. Παρόλα αυτά, σε ορισμένα μέρη, συναντάμε και αποχρώσεις του κίτρινου, του γκρι και του μαύρου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου