Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Oϊμιάκον. Το πιο παγωμένο κατοικημένο μέρος του κόσμου

 
 
Αποκαλείται «Ο Πόλος του Κρύου»: αυτή είναι η επίσημη επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του χωριού Οϊμιάκον, ενός χωριού 500 κατοίκων, όπου η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από το μηδέν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Στο χωριό που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που πέφτουν και κάτω από τους 55 βαθμοί Κελσίου υπό το μηδέν. Επίσης, εκεί έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία σε μέρος που κατοικείται μόνιμα, καθώς ο υδράργυρος έχει αγγίξει μέχρι και τους -71,2 C. Το χειμώνα η μέρα δεν διαρκεί πάνω από τρεις ώρες, ενώ αντίστοιχα το καλοκαίρι ο Ήλιος δεν δύει παρά για τρεις ώρες, δηλαδή δεν προλαβαίνει καν να βραδιάσει.

Και να ήταν μόνο αυτά: τα αεροπλάνα δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν το χωριό το χειμώνα, ενώ τα αυτοκίνητα είναι όλη μέρα με τη μηχανή ανοικτή, καίγοντας βενζίνη, καθώς οι κάτοχοι τους φοβούνται πως αν σβήσουν τη μηχανή, τότε δύσκολα το αμάξι θα ξαναπάρει μπρος επειδή η μηχανή του παγώνει σε χρόνο... dt. Tο μοναδικό σχολείο του χωριού κλείνει μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει στους -52 βαθμούς Kελσίου.

Το αξιοπερίεργο είναι πως μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο... εξτρίμ τουρισμός καθώς κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της (ακραίας) περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου