Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Βόλος - Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος. Ίδρυση "Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως"

 
Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως
 
Ύστερα από την επιτυχία που είχε η Σχολή Αστρονομίας της Εταιρείας μας, η οποία λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια, αλλά και από το αίτημα πολλών μαθητών και γονέων για τη συμμετοχή στη Σχολή εκείνων, που βρίσκονται μακριά από το Βόλο, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε, από το 2015, την «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως», που απευθύνεται και πάλι στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού, ολόκληρο το Γυμνάσιο και την πρώτη τάξη του Λυκείου, καθώς και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
 
 
ΣΚΟΠΟΣ    
 
Ο σκοπός της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι και πάλι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος. Έτσι μαθαίνουν οι μαθητές από πού έρχονται και πού πηγαίνουν, ποιες είναι οι καταβολές τους και ποιες οι προοπτικές τους, ποια είναι η σημερινή τους πορεία και πώς αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Στη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν «ψηλά», να κοιτούν τα αστέρια, να οραματίζονται, να ονειρεύονται, αλλά ταυτόχρονα να αποκτούν σπουδαίες ηθικές και πνευματικές δεξιότητες και δυνατότητες, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα τους και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Θεμελιώνουν, δηλαδή, έναν ιδανικό και ανώτερο σκοπό στη ζωή τους.
 
 
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
 
Η αναγκαιότητα της Σχολής Αστρονομίας είναι δεδομένη, αφού σήμερα το μάθημα της Αστρονομίας καταργήθηκε από το Λύκειο, στο οποίο διδασκόταν πάντοτε, ακόμη και στην αρχαιότητα, με την τετρακτύ (Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία και Μουσική). Πού, λοιπόν, θα διδαχθούν οι μαθητές εμπεριστατωμένα, δυναμικά και σύγχρονα την επιστήμη των επιστημών, την Αστρονομία; Πού θα μπορέσουν να έλθουν σε επαφή και γνωριμία με την «πάνσεπτη αυτή επιστήμη», όπως προσφυώς την ονόμασε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος τον 4ο μ.Χ. αιώνα; Πού θα βρουν τις εξαίσιες γνώσεις και ιδέες, που άπτονται πολλών άλλων επιστημών, όπως των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Αρχαιολογίας κ.λπ.;

Η Αστρονομία αποτελεί την προέκταση όλων αυτών των επιστημών και τελευταία, με τις διαστημικές κατακτήσεις και τις θεωρίες της Μεγάλης Έκρηξης, της κβαντομηχανικής, της θεωρίας των Πάντων κ.λπ., αποτελεί τον πρωτεργάτη της έρευνας, όχι μόνον στον μακρόκοσμο, αλλά και στο μικρόκοσμο.
 
 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
 
Η λειτουργία της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» αρχίζει τον Ιανουάριο του κάθε έτους και τελειώνει το Μάιο του ίδιου έτους, με την εξής διαδικασία:
 
  1. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται με e – mail (mavrommk@otenet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. "> mavrommk@otenet.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) ή τηλεφωνικώς (2421051061).
  2. Ο εγγραφόμενος λαμβάνει το 1ο τεύχος του βιβλίου «Στοιχεία Αστρονομίας Αστροφυσικής και Διαστημικής – Το ηλιακό μας Σύστημα», το οποίο του αποστέλλεται με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) χωρίς επιβάρυνση. Αρχίζει να μελετά το πρώτο μέρος του βιβλίου, μέχρι και την 7η διδακτική ενότητα, που περιλαμβάνει «Το πλανητικό μας σύστημα».
  3. Το Μάρτιο και σε ημερομηνία που ορίζεται από την Εταιρεία, ο μαθητής γράφει το 1ο ωριαίο τεστ. Τα Θέματα του τεστ θα του αποσταλούν ηλεκτρονικά (μέσω e-mail) και οφείλει να αποστείλει τις απαντήσεις του στην Εταιρεία (zachilas@uth.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. "> zachilas@uth.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) για βαθμολόγηση εντός μιας ώρας από την ώρα που παρέλαβε τα Θέματα.
  4. Στη συνέχεια ο μαθητής μελετά το δεύτερο μέρος του βιβλίου, μέχρι και την 9η ενότητα, που περιλαμβάνει τη Σελήνη και τον Απρίλιο, σε ημερομηνία και ώρα που θα ορίσει η Εταιρεία, θα γράψει το 2ο τεστ με τον ίδιο πιο πάνω τρόπο και εφ’ όλης της ύλης, μέχρι και την 9η ενότητα.
  5. Ύστερα ο μαθητής μελετά το 3ο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, που περιλαμβάνει τον Ήλιο, μέχρι το τέλος του βιβλίου και καλείται στο Βόλο, σε ημερομηνία και ώρα που θα ορίσει η Εταιρεία, για να γράψει το 3ο τεστ, επί της ύλης ολόκληρου του βιβλίου. Το 3ο αυτό τεστ βαθμολογείται με το 80% της συνολικής βαθμολογίας. Τα έξοδα διαμονής, μετάβασης και επιστροφής του μαθητή, βαρύνουν την οικογένειά του.
  6. Οι ερωτήσεις των τεστ αφορούν, βασικά, τις προτεινόμενες διδακτικές ενότητες. Υπάρχουν, όμως και μερικές απλές ερωτήσεις με γενικό αστρονομικό περιεχόμενο, στις οποίες θα απαντούν οι μαθητές με βάση τις γενικές αστρονομικές και διαστημικές γνώσεις και τις πληροφορίες που αποκόμισαν, μελετώντας διάφορα αστρονομικά βιβλία και περιοδικά.
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολογία είναι η ίδια, με τη Σχολή Αστρονομίας, που ήδη λειτουργεί από το 2011 και έχει ως εξής: 

Άριστα (8 – 10), Πολύ καλά (6 – 7,9), Καλά (4 – 5,9) και Σχεδόν Καλά (0 – 3,9). Δηλαδή το γραπτό του μαθητή μπορεί να βαθμολογηθεί και με δέκατα της μονάδας. Το 1ο και 2ο τεστ βαθμολογούνται με 10% έκαστο της συνολικής βαθμολογίας. Ο βαθμός του 3ου τεστ, που θα γράψει στο Βόλο, βαθμολογείται με το 80% της συνολικής βαθμολογίας. Στο τέλος οι βαθμοί αθροίζονται και βγαίνει ο μέσος όρος, ο οποίος αναγράφεται στον τίτλο σπουδών του μαθητή.
 
 
ΦΟΙΤΗΣΗ
 
Οι τάξεις της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι τρεις και έχουν ως εξής: Στην 1η τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μπορούν δε, κατ’ εξαίρεση, να εγγραφούν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εφόσον το επιθυμούν. Στη 2η τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές που παρακολούθησαν την 1η τάξη και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο σπουδών. Κατ’ εξαίρεση, στη 2η τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που κατέχουν πολύ καλά την ύλη της 1ης τάξης, δηλ. το Ηλιακό μας Σύστημα. Στην 3η τάξη εγγράφονται μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς τις δύο προηγούμενες τάξεις.
 
Οι εγγραφές στη 2η και 3η τάξη, πραγματοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στην 1η τάξη, ενώ η διαδικασία των γραπτών τεστ είναι παρόμοια με την ανωτέρω διαδικασία της 1ης τάξης και καθορίζεται κάθε φορά, στην αρχή της χρονιάς από την Εταιρεία.
Όλοι οι μαθητές προάγονται στην επόμενη τάξη ή απολύονται, λαμβάνοντες τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, στον οποίο αναγράφεται ο ως άνω βαθμός.
 
Η τελετή απονομής των τίτλων σπουδών και των απολυτηρίων πραγματοποιείται στο Βόλο, σε ημερομηνία και ώρα που ορίζει η Εταιρεία.
 
Η ύλη των διδακτικών βιβλίων είναι σταδιακά, από τις αρχικές βασικές έννοιες της Αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες. Έτσι, στην 1η τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.λπ.). Στη 2η τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Τέλος δε, στην 3η τάξη διδάσκεται η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
 
Τα βοηθητικά βιβλία των μαθητών είναι τρία, με το γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, Τόμος 1ος, 2ος, 3ος», τα οποία περιλαμβάνουν σταδιακή ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων κατά σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα δε σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών. Είναι δε γραμμένα ειδικά για τους μαθητές της Σχολής, σύμφωνα με το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο αυτών.
 
Η παρακολούθηση των μαθημάτων της «Σχολής Αστρονομίας» από τους μαθητές της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» θα γίνει σε πειραματικό επίπεδο (κατ’ αρχή) για τους μαθητές της 1ης τάξης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης και μετά από ενεργοποίηση σχετικού κωδικού, ειδικά για τους μαθητές αυτούς. Αργότερα θα επεκταθεί η μετάδοση και στις άλλες τάξεις.
 
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ πιστεύει ότι με τη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» προσφέρει στη νεολαία των θρανίων μια ακόμη πολύτιμη ευκαιρία για να ανοίξει τους ορίζοντές της και να ταξιδέψει στις καταπληκτικές χώρες της επιστήμης, εξερευνώντας το Διάστημα και το Σύμπαν, γενικότερα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία παρόμοια με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγει κάθε χρόνο σε όλα τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας, από το 1996.


πηγή: http://www.astronomos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου