Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Μεγάλη αγκαλιά από την Greenpeace

 
 
Η Greenpeace με την πολύτιμη βοήθεια των οικονομικών υποστηρικτών της και τη συνεργασία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, θα εξασφαλίσει για πάντα δωρεάν, καθαρή θέρμανση για 12 κορίτσια άπορα, ορφανά ή κακοποιημένα[1]. Η ενεργειακή αναβάθμιση[2] αφορά την αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην ταράτσα της Στέγης και θα ηλεκτροδοτούν αντλίες θερμότητας για τη θέρμανση του κτιρίου. 
 
Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, και ιδιαίτερα της αυτοπαραγωγής, ως λύση στο υψηλό ενεργειακό κόστος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 
 
Αναβαθμίζοντας ενεργειακά το κτίριο και τερματίζοντας τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση, η Στέγη θα εξοικονομήσει έως και 10.000 ευρώ ετησίως, πολύτιμα χρήματα που πλέον θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες βασικές ανάγκες. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για να ολοκληρωθεί το έργο και να έχει η Στέγη – αλλά και χιλιάδες άλλα κτίρια – τη δυνατότητα θέρμανσης μηδενικού κόστους, είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή που έχει καθυστερήσει περισσότερο από 1 ½ χρόνο.[3]
 
‘Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει αντιδασικά νομοσχέδια εξπρές και κοινές υπουργικές αποφάσεις που χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη βιομηχανία. Μόνο το Σαββατοκύριακο – κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή – πέρασαν περισσότερες από 40 τροπολογίες για την ενέργεια. Η τροπολογία όμως που θα ανοίξει το δρόμο στην αυτοπαραγωγή και θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος δεν βρισκόταν μέσα σε αυτές,»

ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

«Στόχος της δράσης είναι να κάνουμε διπλό καλό: να προσφέρουμε ζεστασιά σε ένα σπίτι που δίνει την ευκαιρία σε δεκάδες κορίτσια να ξεκινήσουν ξανά την ζωή τους και να στείλουμε ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την προώθηση της αυτοπαραγωγής», τόνισε. 
 
Η αυτοπαραγωγή, ως αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σοβαρής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες[4] που αξιοποιούν το ηλιακό δυναμικό τους προς όφελος των καταναλωτών. Επιπλέον στη χώρα μας μπορεί να αναβιώσει την αγορά ηλιακής ενέργειας και να δημιουργήσει ξανά δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν απότομα μετά το πάγωμα νέων αιτήσεων φωτοβολταϊκών που εισηγήθηκε η παρούσα κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012.
 
Η Greenpeace απευθύνει κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να βοηθήσουν, συνεισφέροντας με όποιο ποσό μπορούν, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι για την ενεργειακή αναβάθμιση της Στέγης στην ιστοσελίδα:
 
www.greenpeace.gr
 
Με δεδομένο ότι η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα για οποιαδήποτε – σημερινή ή μελλοντική – κυβέρνηση, η Greenpeace καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.


Η Στέγη και το πρόβλημα της θέρμανσης
 
Η Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου ‘Άγιος Αλέξανδρος’ στεγάζει άπορα, κακοποιημένα ή ορφανά κορίτσια ηλικίας 6 - 22 ετών. Αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί 12 κορίτσια. Αν και τα τελευταία χρόνια, η Στέγη δεν έχει λάβει κρατική επιχορήγηση, χάρη στις αξιέπαινες προσπάθειες του προσωπικού, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και της τοπικής κοινωνίας, τα απαραίτητα δεν έχουν λείψει από αυτά τα παιδιά. Ωστόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της θέρμανσης.

Κάποιες ώρες της ημέρας η Στέγη θερμαίνεται, αφού μοιράζεται τον ίδιο καυστήρα με τον παιδικό σταθμό που συστεγάζεται. Ωστόσο τις νύχτες τα παιδιά κουκουλώνονται όσο περισσότερο μπορούν και η μόνη πηγή θέρμανσης είναι τα κλιματιστικά. Για να μπορούσε το κτίριο να είναι ζεστό όλο το 24ωρο (καθώς τα παιδιά μένουν εκεί), θα χρειάζονταν περίπου 10.500 λίτρα πετρέλαιο, συνολικού ετήσιου κόστους μέχρι και 12.000 ευρώ! Χρήματα που δεν υπάρχουν.



[1] http://stegi-agiosaleksandros.gr/
[2] Η Greenpeace θα αντικαταστήσει τη χρήση λέβητα πετρελαίου με αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και ζεσταίνουν το νερό των σωμάτων του καλοριφέρ με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στην οροφή του κτιρίου τα οποία θα παράγουν δωρεάν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν οι αντλίες θερμότητας.
[3] Μετά από πολλές πιέσεις, η πρώτη δημόσια αναφορά της κυβέρνησης στην προώθηση της αυτοπαραγωγής έγινε τον Απρίλιο του 2013 από τον υφυπουργό ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε δηλώσει, «έτσι, μεταξύ άλλων, θεσμοθετούμε την ιδιοκατανάλωση ηλιακής και αιολικής  ενέργειας, ώστε να αξιοποιήσουμε το μεγάλο δυναμικό για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αυτοπαραγωγής, χωρίς επιβάρυνση για το σύστημα και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή». 20 μήνες μετά η τροπολογία και η σχετική Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο – αν και έτοιμη – δεν έχει υπογραφεί ακόμα.
[4] Για παράδειγμα, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία, Κύπρος κα. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου