Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αλιείας αθέτησαν τη δέσμευσή τους

 
 
Την ώρα που χιλιάδες ψαράδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη μαστίζονται εξαιτίας του αποτυχημένου μοντέλου υπεραλίευσης και καταστροφής των θαλασσών, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνης κατά το χθεσινό συμβούλιο Ευρωπαίων υπουργών αλιείας, συμφώνησε στη θέσπιση αλιευτικών ποσοστώσεων πάνω από τα προτεινόμενα βιώσιμα όρια.

Με την απόφασή τους αυτή οι Ευρωπαίοι υπουργοί παραβλέπουν για άλλη μια φορά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αθετώντας προκλητικά την περσινή τους δέσμευση για τερματισμό της υπεραλίευσης με ορίζοντα το 2015.


Με το 40% των ψαριών στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, περισσότερο από το 90% στη Μεσόγειο να υπεραλιεύεται, και την Ε.Ε να έχει επανειλημμένα αποτύχει να προστατεύσει τους φυσικούς μας πόρους, η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τους υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν πια το περιθώριο να το χάσουν. Η Greenpeace τονίζει ότι η νέα νομοθεσία αποτελεί μια ευκαιρία αφού στοχεύει στην ανάκτηση των ιχθυαποθεμάτων, την προώθηση της μικρής βιώσιμης αλιείας και τελικά την υγιή κατάσταση των θαλασσών μας. Το χθεσινό συμβούλιο αποτέλεσε το πρώτο κρίσιμο τεστ για τους ευρωπαίους υπουργούς στο οποίο όμως απέτυχαν, παρ’ όλη τη αντίθετη δέσμευσή τους με ορίζοντα το 2015 στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).

Τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από 300.000 πολίτες υπέγραψαν το αίτημα της Greenpeace. Η φωνή τους ενίσχυσε το ισχυρό μήνυμα ακόμη περισσότερων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη που θέλουν να σταματήσει η υπεραλίευση και στηρίζουν τους εκατοντάδες χιλιάδες παράκτιους ψαράδες που βλέπουν το επάγγελμά τους να σβήνει. Είναι καιρός οι πολιτικοί να εισακούσουν αυτό το κάλεσμα. Οι υπουργοί δεν έχουν καμία δικαιολογία για την αδράνεια με την οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπεραλίευσης, παρ’ όλο που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές.

Στην Ελλάδα, η συνταγή για ζωντανές θάλασσες και προστασία του επαγγέλματος των ψαράδων περιλαμβάνει τρία απλά βήματα για τα οποία ο υπουργός κ. Καρασμάνης είναι αρμόδιος:
α) την κατανομή των αλιευτικών ευκαιριών βάσει οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων, δίνοντας προτεραιότητα στους μικρούς παράκτιους ψαράδες,
β) την προσαρμογή του αλιευτικού στόλου σε βιώσιμα επίπεδα αποσύροντας τα πιο καταστροφικά σκάφη, και  
γ) τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της θάλασσας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου