Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Μεγάλη η απώλεια του καθηγητού Σπύρου Ντάφη


Έφυγε προχθές από κοντά μας ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος αναντικατάστατος όχι μόνο για το επιστημονικό έργο και την προσφορά του στην ελληνική φύση, αλλά και για το ήθος που τον διείπε στη ζωή του. Με τη σεμνότητα και μεγαλοψυχία του έχει αποτελέσει πρότυπο ανθρώπου, που σπανίζει. Ας θυμόμαστε το παράδειγμα του δασκάλου μας. Τον ευχαριστούμε για όλα.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Καστανιά Τρικάλων το έτος 1927. Σπούδασε στο Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ και στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, από όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας των τεχνικών επιστημών. Υπήρξε καθηγητής της έδρας της Δασοκομίας και Ορεινής Υδρονομικής ΑΠΘ, με πλούσιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Κοσμήτορας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών, Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του «Group S06-091UFRO” των Καθηγητών της Δασοκομίας.

Υπήρξε σύμβουλος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για τα ελληνικά δάση, επιστημονικός σύμβουλος του ΕΚΒΥ από την ίδρυσή του, το 1991 και, από το 2010, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του.

Διαμόρφωσε τον σύγχρονο τρόπο άσκησης της δασοπονίας στην Ελλάδα, καθοδήγησε επιστημονικά την ίδρυση του Δικτύου Natura 2000 και συνέβαλε στην αποκατάσταση πολλών σημαντικών δασών. Τελευταίο έργο του, η προσαρμογή της διαχείρισης των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου