Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Πιερία. Δολοφόνησαν 2 ελάφια και 2 σκυλιά στο Πάρκο ΤΗΘΥΣ


 
Τη δολοφονία δύο ελαφιών και δύο σκυλιών που ζούσαν στο «Ιχθυοτροφικό - Οικοτουριστικό Πάρκο ΤΗΘΥΣ» στην περιοχή των Νέων Πόρων Πιερίας καταγγέλλει με ανακοίνωση της η διεύθυνση του πάρκου. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κουκάρα, που είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο «ΤΗΘΥΣ» ο οποίος μίλησε στο www.zoosos.gr τα δύο ελάφια και τα δύο σκυλιά εξοντώθηκαν σταδιακά πριν από μερικές μέρες και όχι ταυτόχρονα.

Και τα ελάφια και τα δύο σκυλιά τα βρήκαν νεκρά με αφρούς στο στόμα κάτι που είναι ένδειξη δηλητηρίασης. Στα ελάφια δεν έγινε νεκροψία – καθώς αρχικά δεν είχαν υποψιαστεί την πιθανότητα της δολοφονίας – όμως δείγματα πάρθηκαν από τα πτώματα των σκυλιών και έχουν σταλεί για ανάλυση.

Τόσο τα ελάφια όσο και τα σκυλιά, πού ήταν του είδους Ελληνικός Ποιμενικός, ήταν υγιέστατα μέχρι την ημέρα που εντοπίστηκαν νεκρά.

Οι δολοφονίες ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και τον τελευταίο σκύλο τον βρήκαν νεκρό στις 24 Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνση του πάρκου «ΤΗΘΥΣ» τονίζεται ότι « Ο "Ηρακλής", ο "Άργος" και τα Ελάφια μας αποχαιρέτησαν το 2014, χωρίς τη δική τους θέληση.

Το “Πάρκο ΤΗΘΥΣ” πάντα είχε και έχει να πει κάτι νέο, αισιόδοξο, καινοτόμο, ελπιδοφόρο, επιβεβαιώνοντας την ευθύνη μας και τιμώντας τους επισκέπτες μας, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους καθηγητές και τους δασκάλους τους.

Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, όταν λαθραλιεύουν, όταν κυνηγούν, όταν μας κατέστρεφαν τις περιφράξεις και τους ιχθυοφραγμούς, ακόμη και όταν διέρρηξαν το Μουσείο και κατέστρεψαν μέρος του μουσειακού υλικού ή όταν έκλεψαν φωτοβολταϊκά στοιχεία, επιλέξαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να περιορισθούμε στις καταγγελίες και τις καταγραφές των συμβάντων στην αστυνομία.

Η δολοφονία όμως ζώων, μας επιβάλει ν’ αλλάξουμε τακτική. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, αυτοί οι λίγοι “άγνωστοι”, μας δολοφόνησαν ένα ζευγάρι ελάφια και τα δύο ποιμενικά σκυλιά μας – τα οποία μετά τις κλοπές – προστάτευαν τις εγκαταστάσεις του “Πάρκου ΤΗΘΥΣ”.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος τους, ποιόν και ποιους εξυπηρετούν, ποια είναι τα κίνητρα τους, ούτε εάν ντοπάρονται απ’ αυτούς που βλέπουν, επιδιώκουν και ονειρεύονται τον υγρότοπο, ως φιλέτο επενδυτικών ευκαιριών ή ως ευκαιρία αναδιανομής γης.

Έναν υγρότοπο ενταγμένο στο Εθνικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών, που οι “ίδιοι” στο παρελθόν τον κακομεταχειρίστηκαν, λεηλατώντας τον και τον χρησιμοποίησαν ως χωματερή κάθε είδους υλικών και “άυλων” μπαζών.

Η σιωπηρή αποστασιοποίηση όσων δηλώνουν κατά καιρούς υπερασπιστές του περιβάλλοντος και όσων επικαλούνται αντίστοιχες πολιτικές, όχι μόνο τους εκθέτει, αλλά θα βρεθούν και δέσμιοι των επιλογών τους.

Από τη πλευρά μας έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε, εμπνεόμενοι από τους επισκέπτες μας (Δείτε εδώ το βιβλίο επισκεπτών του ΤΗΘΥΣ):

Το “Πάρκο ΤΗΘΥΣ”, τον Άργο, τον Ηρακλή και τα Ελάφια θα τ’ αντικαταστήσει.

Με το ανήθικο ανάστημα όσων δολοφόνησαν τα ζώα, όσων λαθραλιεύουν και όσων επενδύουν και υπόσχονται σε “μέλλουσες, άμεσες επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης με γέφυρες ή χωρίς γέφυρες”, θ’ αναμετρηθούμε. Ίσως ο νέος χρόνος, να κρύβει εκπλήξεις γι’ αυτούς.

Στους επισκέπτες μας, στους φίλους του “Πάρκου ΤΗΘΥΣ”, σε όσους άδολα και χωρίς υστεροβουλία υπερασπίζονται το περιβάλλον, ευχόμαστε Καλή Χρονιά, με Υγεία και Δύναμη» καταλήγει η ανακοίνωση.


πηγή: www.zoosos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου