Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

10 Πρακτικές όπου η αειφορία πραγματικοποιείται!!

 
 
 Άρθρο από την Tania Gianone - Αειφορία είναι μια λέξη που κάνει τον κόσμο καλύτερο!

Η διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινωνία και τα ΜΜΕ σε σχέση με την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, συχνά αγοράζουμε προϊόντα που διαφημίζονται ως βιώσιμης αειφόρας παραγωγής και αργότερα, ανακαλύπτουμε ότι σε ορισμένα στάδια της παραγωγής τους ήταν αντίθετα προς την αρχή αυτή.
 
Η αειφορία είναι απλώς άλλο ένα τέχνασμα μάρκετινγκ ή είναι μια σοβαρή προσπάθεια για ανάστροφη της παραγωγικής διαδικασίας;
Από πλευράς αρχιτεκτονικής τοπίου η πρόθεση είναι να εναρμονίζει τη σχέση ανάμεσα στη φύση και δομημένου χώρου, και θα πρέπει επίσης να ψάχνει για μια απάντηση αν αξίζει τον κόπο, χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους για να κατασκευάζονται χώροι καλύτεροι για να ζήσουμε και να εργαστούμε.
 
 
Έτσι, για να κατανοήσουν καλύτερα ΠΩΣ    οι ιδιώτες, οι σχεδιαστές, οι οικολόγοι, οι δήμοι και κοινότητες χρησιμοποιούν αυτή την ιδέα, πρέπει να διαβάσετε τις παρακάτω 10 πρακτικές που είναι από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της αειφορίας.
 
 
10. Διατήρηση των ενδιαιτημάτων άγριας πανίδας
 
Όταν αρχίζουμε να φυτεύουμε τον κήπο ή ένα μεγαλύτερο χώρο πρασίνου, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να καθαρίσουμε το χώρο, αφαιρώντας όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.  
Σωστά;
Αν είπαμε, "Όχι, αυτό είναι λάθος», ξέρουμε ήδη το πρώτο βασικό κανόνα του αειφόρου σχεδιασμού. Πράγματι, θα πρέπει να κρατήσουμε τα ενδημικά φυτά και να αφαιρεσουμε μόνο τα χωροκατακτητικά είδη ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη των φυσικών διεργασιών στην αυλή σας 
 
 
9. Βιώσιμες πράσινες στέγες
 
Μπορεί να είμαστε εντυπωσιασμένοι από κάποια φυτεμένα δώματα και να εξετάσουμε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης τους στις κατασκευές μας.
 
Είναι να απορεί κανείς;  Ποιο αισθητικό αποτέλεσμα ζητά η φαντασία μας, όπως τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας που αναφέρονταν στα βιβλία της ιστορίας. Αν η ιστορία αναφέρει για τον Μέγα Αλέξανδρο ότι είχε εκπλαγεί από την ομορφιά τους και είναι πραγματικότητα ή μύθος, είναι σίγουρο ότι ένα roof garden, δεν θα είναι βιώσιμο αν στηρίζεται σε ένα σύστημα σαν αυτό που παρατηρήθηκε από τον μεγάλο κατακτητή. 
 
Για να κάνετε τη στέγη μας ένα επιτυχημένο χώρο πρασίνου, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε την σκανδιναβική παράδοση της φύτευσης με ανθεκτικά ενδημικά είδη, όπως διάφορα είδη χλόης και πόες που μπορούν να αναπτυχθούν με χαμηλό κόστος συντήρησης. Αλλά, αν ενδιαφερόμαστε για ένα πιο σύνθετo κήπο, οι επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταστήσουν βιώσιμο επιλέγοντας επαρκείς εγκαταστάσεις, τον υπολογισμό του φορτίου της οροφής, το σχεδιασμό αποτελεσματικών συστημάτων αποθήκευσης ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης, καθώς και ανάλυση του κατά πόσον το κόστος και η συντήρηση του ταιριάζουν τον προϋπολογισμό μας.
 
Ανεξάρτητα από τον τύπο του φυτεμένου δώματος που αποφασίσετε να έχετε, αυτό θα βελτιώσει τη θερμική απόδοση του κτιρίου σας και η φυτεμένη επιφάνεια θα  μειώνει την επίδραση θερμικής νησίδας στις πόλεις.
8. Η αποδοτική χρήση του νερού
 
Έχοντας φυτά στον χώρο μας που δείχνει ότι είμαστε σε αρμονία με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες μας, αν υιοθετήσουμε τη σπάταλη στην άρδευση, μάλλον θα πρέπει να ταξινομηθεί  ως αντι-οικολογική  λύση. Η αντιμετώπιση του νερού ως πόρου και όχι ως αποβλήτου αποτελεί βασικό κανόνα σχεδιασμού τοπίου. Και μπορούμε να το ακολουθήσουμε με την επιλογή των κατάλληλων φυτών για το τοπικό κλίμα και το είδος του εδάφους, εκτός από την αποθήκευση βρόχινου νερού. Εφόσον ο νόμος επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των «γκρίζων νερών», μπορούμε επίσης να οικοδομήσουμε ένα σύστημα για να συλλέγουμε το νερό από το μπάνιο, το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, να το αντιμετωπίσουμε σωστά και να το χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε τα φυτά μας.
 
 
7. Αύξηση της υδατοδαπερατής περιοχής
 
Εάν έχετε ένα κήπο με παρτέρια και χλοοτάπητες, γιατί να μην σχεδιαστούν οι διαδρομές και βεράντες με τρόπο ώστε να μπορούν να απορροφήσουν το νερό της βροχής. Οι διαπερατές επιστρώσεις μπορούν να κάνουν τον υπαίθριο χώρο μας να συμπεριφέρεται τόσο καλά στην απορρόφηση του νερού όσο το φυσικό έδαφος. Με τη χρήση διαπερατών πεζοδρόμιων, θα εμποδίσουν τα όμβρια ύδατα από την σπατάλη  απορροής του - ακριβώς όπως οι επαγγελματίες έχουν αρχίσει να κάνουν σε μεγαλύτερους δημόσιους χώρους με υλικά κατάλληλα για την ελαφριά κίνηση, όπως χώρους στάθμευσης, ποδηλατόδρομους, και δρόμους. Υπάρχει επίσης μια τάση να εφαρμόζουν διαπερατή άσφαλτο και σκυρόδεμα σε περιοχές βαριάς κυκλοφορίας.
 
 
6. Κάθετοι κήποι που συμβάλλουν σε ποιο υγιεινές πόλεις
 
Οι τοίχοι είναι επίσης επιφάνειες που μπορούν να απορροφούν νερό μέσω της χρήσης των κάθετων κήπων. Κάποιοι από τους κάθετους κήπους μετατρέπονται και σε πάνελ τέχνης, προωθώντας τη χρήση τους. Σήμερα, οι πράσινοι τοίχοι προχωρούν πέρα από αυτό και γίνονται μια απαραίτητη προϋπόθεση για κτίρια και επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τις πράσινες πιστοποιήσεις τους, διότι οι κάθετοι κήποι καθαρίζουν τον αέρα και βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Έτσι, αν σκεφτόμαστε να ενσωματώσουμε τους πράσινους τοίχους στην κατασκευή μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, υπάρχουν προκαλλιεργημένες πράσινες φυτικές πλάκες σε ιστοσελίδες  ή να χρησιμοποιήσουμε αναρριχητικά φυτά.
 
Το κρίσιμο σημείο για τη διατήρηση της ζωής στους φυτεμένους τοίχους θα είναι να σχεδιαστεί το σύστημα ποτίσματος και, παρόλο που υπάρχουν πολλές λύσεις για αυτό, η πιο κοινή είναι οι λύσεις εκείνες που βασίζονται στην έννοια της ανακύκλωσης, η οποία χρησιμοποιεί το νερό πιο αποτελεσματικά.
 
 
5. Επιλογή των φυτών ανάλογα με τον τόπο
 
Ορισμένα εξωτικά είδη φυτών μας γοητεύουν με την ομορφιά τους, και ότι θα θέλαμε να τους έχουμε στους κήπους μας. Αλλά, όπως έχετε μάθει ήδη από την πρώτη πράξη(10), η βιώσιμη μέθοδος καλεί για φύτευση ιθαγενών ειδών. Αυτό μπορεί να «ενώσει» ιδιωτικούς χώρους με ορισμένα δημόσια πάρκα, που είναι η αποκατάσταση της τοπικής άγριας ζωής. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πάρετε τα σπορόφυτα με μικρό κόστος. Έτσι, με αυτό το βήμα, θα κάνετε  τον κήπο σας οικονομικά προσιτό και θα ευθυγραμμιστείτε με τις προσπάθειες της Κοινότητας να φέρει την φυσική ζωή πίσω σε αστικούς χώρους.
 
 
4. Μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας
 
Φυσικά θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε στον υπαίθριο χώρο μας για ξεκούραση ή κοινωνικές εκδηλώσεις το βράδυ, όπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλες οι προσπάθειες για να μειώθει το αποτύπωμα μας (CO2) θα ήταν άχρηστες εάν, κατά τη στιγμή του σχεδιασμού του συστήματος φωτισμού, δεν υπολογιστεί η οικονομία στην ενέργεια. Η σωστή επιλογή είναι για να κάνουμε τον τόπο ακόμη πιο πράσινο με χρήση συσκευών όπως αισθητήρες κίνησης, ροοστάτες, και LED (δίοδος εκπομπής φωτός) ενεργειακούς λαμπτήρες εξοικονόμησης,  ή και φώτα που συνδυάζονται με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας. Αν και μπορεί να είναι ακόμα ακριβές λύσεις οι περισσότερες, θα δούμε μια μείωση των ενεργειακών δαπανών μας, έτσι ώστε η επένδυσή μας θα έχει μια προοπτική αποπληρωμής.
 
 
3. Η χρήση ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών
 
Όταν πρόκειται για την επικάλυψη, φινίρισμα, και επίπλωση στον υπαίθριο χώρο μας, αν θέλουμε να είναι βιώσιμη θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση των αποβλήτων. Δεδομένου ότι οι σχεδιαστές υιοθετούν ολοένα και περισσότερο την αρχή αυτή, υπάρχει μια μεγάλη αγορά που πλέον επικεντρώνεται σε αυτό και έτσι μπορούμε να βρούμε υλικά που προέρχονται από κατεδαφίσεις ή άλλες χρήσεις.
 
Άλλες εξαιρετικές επιλογές είναι τα ανακυκλωμένα εξαρτήματα - εκείνα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες που συγκομίζονται και μεταποιούνται σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως πιστοποιείται από ξύλο και τα υλικά που γίνονται από τοπικές πηγές για να αποφύγουν το υψηλό κόστος της μεταφοράς. Μπορούμε να ελέγξουμε αν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν και να διαβεβαιώσουμε ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης τους δεν θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον.
 
 
2. Αύξηση των πράσινων μεταφορών
 
Η κατασκευή χώρων πρασίνου, σύμφωνα με ό, τι έχει γραφεί παραπάνω, δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί την βιωσιμότητα των χώρων μας. Θα πρέπει να συμφωνήσετε ότι, αν οι τρόποι μεταφοράς που χρησιμοποιούμε για να έχουμε πρόσβαση στα πάρκα, κήπους, ή τα πράσινα κτίρια είναι ρυπογόνοι και ακριβοί, αυτό έχει σημαντική επίπτωση στους φυσικούς πόρους μας.
 
Έτσι, ανεξάρτητα από τη θέση του χώρου μας, γιατί να μην επιλέξουμε χώρους με εύκολη πρόσβαση πχ με ένα ποδήλατο, με τα πόδια, ή να χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς, αντί να βασιζόμαστε σε αυτοκίνητα όλη την ώρα; Εάν η πόλη μας δεν είναι ακόμα φιλική προς το ποδήλατο, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας να συνεργαστούμε για να συμβεί αυτό. Η χρήση των ποδηλάτων ως την κύρια μορφή μεταφοράς μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων και να παρέχουν τα οφέλη της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, όπως έχουν χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο και το αποδεικνύουν για χρόνια.
 
 
1. Αστική γεωργία
 
Έχουμε ήδη αντιληφθεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να κατασκευάσουμε εξωτερικούς χώρους χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η φύση είναι να τους κρατήσουμε με βάση τους κύκλους της. Θα μπορούσε έτσι να είναι διαφορετική και η σχέση με τη διατροφή μας: Μπορούμε να βοηθήσουμε να μειωθεί η χρήση της ενέργειας για τη μεταφορά λαχανικών στην πόλη, αν αυξηθούν το δικά μας προϊόντα στον κήπο μας. Μπορούμε επίσης να συμμετέχουμε σε μία από τις οργανώσεις που αναπτύσσουν αστική γεωργία σε δημόσιους κήπους, παρέχοντας ένα κοινωνικό και πρακτικό τρόπο για να μάθουν φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής υγιεινών τροφίμων.
 
Παρά το γεγονός ότι κάθε μία από αυτές τις πρακτικές μπορεί να βοηθήσει να δημιουργούμε πιο ευχάριστους και ανθρώπινους χώρους διαχειριζόμενοι τους πόρους μας με υπευθυνότητα, η συμβολή τους δεν θα είναι αποτελεσματική εάν πραγματοποιούμε μόνο μία πτυχή αγνοώντας τα υπόλοιπα. Κάθε προσπάθεια αξίζει να γίνει ως κομμάτι που αφορά όλη τη διαδικασία. Και η δέσμευση μας που επαγγελματίες και οι κοινότητες που ασχολούνται με το θέμα αυτό επικυρώνει ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο ένα πράσινο κύμα που τελειώνει σύντομα, αλλά ένα ρεύμα του οποίου η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι.
 
 
Προτεινόμενα άρθρα -Recommended Reading:

 

πηγή: landarchs μέσω
http://taratsokipos.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου