Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Medasset: ημερίδα για τη βιώσιμη διαχείριση τουριστικών προορισμών








Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που πραγματοποίησε το MEDASSET σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου, με θέμα «Βιώσιμη διαχείριση τουριστικών προορισμών, βιοποικιλότητα και τοπικές κοινωνίες», στις 21 Απριλίου 2012 στη Μήλο, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Ocean Fund.
Εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, επαγγελματίες του τουρισμού, ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείες, καθώς και τοπικές οικολογικές ομάδες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, τα οφέλη και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την υιοθέτηση και εφαρμογή αειφόρων τουριστικών πρακτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων του νησιού. Πιο συγκεκριμένα την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μήλου κος Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Μήλου κος Ν. Μωραίτης, ο Γραμματέας του Επαγγελματικού Σωματείου Ιδιοκτητών και Εκμεταλλευτών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου κος Γ. Μαρτάκης, ο Δ/ντής Λειτουργιών Μήλου της εταιρείας S&B κος Σ. Τζίντζος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μηλίων κα Ευριπίδου-Τομπαλίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής κος Ν. Συρμαλένιος ο τ. Αντιδήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής κος Α. Γαϊτανής, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Πρόεδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Κατάδυσης Α. Χαλκέα. Παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μήλου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μήλου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερασιτεχνών και Παραδοσιακών Αλιέων, και άλλοι.
Στο κύριο μέρος των ομιλιών της Ημερίδας, ο καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Δ/ντής του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών, Βασίλης Τσελέντης, αναφέρθηκε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως εργαλείο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Μήλου, με έμφαση στα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τέτοιες πρακτικές. Επιπλέον, ο Διευθυντής του MEDASSET Κωνσταντίνος Γριμάνης επισήμανε τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Στη συνέχεια της Ημερίδας οι προσκεκλημένοι ομιλητές παρουσίασαν παραδείγματα ανάπτυξης εναλλακτικού βιώσιμου τουρισμού εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο. Ο κος Robert Philippe, τέως Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Γαλλίας, ανέλυσε την τουριστική ανάπτυξη στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Port Cross στη Ν. Γαλλία, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τα στάδια εξέλιξης του σημαντικού και πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος στη Ν. Γαλλία, που ξεκίνησε το 1960.
Επιπρόσθετα, ο κος Jorge Moreno, Διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Αρχιπελάγους της Καμπρέρα στην Ισπανία, μίλησε για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης στο συγκρότημα των Βαλεαρίδων νήσων της Ισπανίας, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής του Αρχιπελάγους της Καμπρέρα. Στην ομιλία του επισήμανε τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής και προχώρησε σε μια σύγκριση με τα δεδομένα του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου.
Η συμμετοχή του κου Μιχαήλ Σταματάκη, καθηγητή Βιομηχανικών Ορυκτών και Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρουσίασε τα σημαντικότερα ορυκτά που εξορύσσονται στο νησί και αναφέρθηκε στο πώς ο γεωτουρισμός και οι οργανωμένοι γεωλογικοί περίπατοι θα μπορούσαν να καταστίσουν τη Μήλο εναλλακτικό τουριστικό προορισμό σε συνδυασμό με τις πολλαπλές οικοτουριστικές δραστηριότητες του νησιού. Τέλος, ο Αριστοτέλης Ρούντης, Χωροτάκτης Πολεοδόμος, αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Σχέδιο Αειφόρου Τουρισμού για το Νομό Μαγνησίας και την προοπτική διατήρησης και διεύρυνσης των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων με παράλληλη βελτίωση της τουριστικής ελκυστικότητας της Μήλου.
Ο τελικός απολογισμός της Ημερίδας κρίνεται θετικός, καθώς ο βασικός σκοπός που ήταν η ενημέρωση για το πώς μπορεί να συνδυαστεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Μήλου με την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού, σε ένα πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, επαγγελματιών, φορέων και κοινωνικών ομάδων, επετεύχθη. Ιδιαίτερα, οι βέλτιστες πρακτικές και τα παραδείγματα από επιτυχημένες εφαρμογές στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αποτέλεσαν τη βάση για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με όλες τις πτυχές και τις προκλήσεις της σύγχρονης αυτής προσέγγισης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται στο νησί για Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος του τουρισμού, καθώς και στην αύξηση των τουριστικών ροών χωρίς την υιοθέτηση του μαζικού τουρισμού.
Βασική διαπίστωση ήταν ότι βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αν βασιστεί στη διατήρηση της τοπικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας, αποτρέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους φυσικούς του πόρους. Επίσης, έγινε φανερό ότι στη Μήλο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς το νησί προσφέρει μοναδικές φυσικές ομορφιές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, με δυνατότητες ανάπτυξης πολιτιστικού, θρησκευτικού, συνεδριακού, γεωλογικού, περιπατητικού, και θαλάσσιου τουρισμού.

Τέλος, η Ημερίδα κατέληξε στη δημιουργία τριών επιτροπών/ομάδων εργασίας και διαβούλευσης με τα εξής αντικείμενα :

- Επιτροπή διερεύνησης χρηματοδοτήσεων με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων (μονοπάτια, παραδοσιακή αλιεία κλπ)
- Επιτροπή επικαιροποίησης της μελέτης του Τουριστικού Προορισμού, του Δήμου Μήλου, και περαιτέρω ανάλυση των παραμέτρων για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού
- Επιτροπή μελέτης των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών για το νησί από τη δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στο νησί, και προσδιορισμού της θέσης αυτής.

Τα Πορίσματα των συζητήσεων της Ημερίδας θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του MEDASSET www.medasset.gr, με στόχο να αποτυπωθούν οι θέσεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου