Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Κρήτη. Hλεκτρονική αγορά στο Αρκαλοχώρι





Τις διαδικτυακές πύλες μιας ηλεκτρονικής αγοράς ανοίγει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, με στόχο να φέρει σε άμεση επαφή τους ντόπιους παραγωγούς με τους καταναλωτές καταργώντας τους μεσάζοντες, ώστε να δημιουργούνται οι συνθήκες πώλησης των τοπικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές.

Πρόκειται για μια πιλοτική προσπάθεια, που εγκαινιάζει ο Δήμος Μινώα, με την ελπίδα να επεκταθεί σε ολόκληρη την αυτοδιοίκηση, και όπως τονίζει ο δήμαρχος Ζ. Καλογεράκης συνιστά ένα καινοτόμο εργαλείο στήριξης της τοπικής οικονομίας, που φέρνει σε επαφή τον καταναλωτή απευθείας με τον παραγωγό.

Το εγχείρημα προωθείται απο το Δήμο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Επεξεργασίας Δεδομένων, το οποίο δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μητρώου τοπικών παραγωγών και τοπικών προϊόντων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που στοχεύει στην απευθείας πώληση των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή και στην αύξηση των τοπικών εισοδημάτων.

Το νέο αυτό εγχείρημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας παρουσιάστηκε προχθές στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία συμμτείχαν ο δήμαρχος κ. Ζ. Καλογεράκης ο κ. Γιώργος Βιτσάκης, υπεύθυνος ομάδας εκπαίδευσης Εργαστηρίου Επεξεργασίας Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Γ. Αποστολάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε θέματα πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, “η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι «ζωντανή», λειτουργεί δηλαδή διαδραστικά ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Οι παραγωγοί μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας www.minoapediadas.gr εγγράφονται δωρεάν στο E-Market τοπικών προϊόντων και αποκτούν το δικό τους κωδικό, μέσω του οποίου διαχειρίζονται τα δεδομένα των προϊόντων που προσφέρουν. Ανά πάσα στιγμή κάθε παραγωγός μπορεί μόνος του να ενημερώνει τη σελίδα, τόσο για τις τιμές όσο και για τις ποσότητες των προϊόντων που διαθέτει, να ελέγχει τη χρονική ισχύ των προσφορών του κ.α. Παράλληλα, ο καταναλωτής μπορεί μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων να αναζητά το καλύτερο για τα δικά του δεδομένα και να στέλνει απευθείας στον παραγωγό την παραγγελία του. Έτσι, μέσω του E-Market η τεχνολογία συναντά την παραγωγή και δημιουργεί ευκαιρίες τόνωσης της τοπικής αγοράς αλλά και διευκόλυνσης του καταναλωτή, λειτουργώντας ανταποδοτικά για τον οικογενειακό του προγραμματισμό, αφού του δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύεται τα προϊόντα στην τιμή παραγωγής χωρίς μεσάζοντες”.

Ο υπεύθυνος της ομάδας εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιώργος Βιτσάκης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προωθεί την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, απευθύνοντας εθελοντικό κάλεσμα στους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης να συνεργαστούν μαζί του για να αποκτήσουν αντίστοιχες ηλεκτρονικές υποδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου