Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Κοπεγχάγη: Σαν παραμύθι του Άντερσεν




Ακολουθήστε τα βήματα του Hans Christian Andersen, του φημισμένου Δανού λογοτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στο παραμύθι κι ο δρόμος θα σε βγάλει…στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας. Μια πόλη στην οποία όλα μοιάζουν μαγικά, κι όμως πέρα για πέρα αληθινά. Τώρα έχετε 30 κίνητρα για να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.


Η Κοπεγχάγη είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα του κράτους της Δανίας. Είναι χτισμένη στα νησιά Ζηλανδία και Αμάγκερ και ιστορικά, η πρώτη γραπτή αναφορά που σχετίζεται με την πόλη τοποθετείται στον 11ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα η Κοπεγχάγη γίνεται πρωτεύουσα της Δανίας και δύο αιώνες αργότερα υπό την βασιλεία του Κρίστιαν του 6ου σε ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά κέντρα της περιοχής. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μάλμο της Σουηδίας, γεγονός το οποίο συντελεί στη δημιουργία μιας ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής η οποία σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων φιλοξενεί περίπου 2,7 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κοπεγχάγη θεωρείται η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της βόρειας Ευρώπης και είναι η πιο τουριστική πόλη μεταξύ όλων των αντίστοιχων Σκανδιναβικών, προσελκύοντας κάθε χρόνο περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κέντρο αλλά τόπο ανάπτυξης της επιστήμης, των τεχνολογιών και της πληροφορίας, παράλληλα στρατηγική θέση του λιμανιού της βοηθά την ανάπτυξη του εμπορίου και των θαλάσσιων μεταφορών.


Είναι μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις και την κυκλοφοριακή συμφόρηση να είναι σπάνια ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που την έχουν αναγάγει σε μία από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη. Όταν την επισκεφτείτε δεν πρόκειται να συναντήσετε κανένα πρόβλημα αναφορικά με τις μετακινήσεις σας. Το αεροδρόμιο της πόλης είναι το μεγαλύτερο της Σκανδιναβίας και απέχει μόλις 14 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό είναι τα προτεινόμενα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς να παραλείπεται η χρησιμότητα του πυκνού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών καθώς και σημαντική θέση του ποδηλάτου που από πολλούς χαρακτηρίζεται το “εθνικό” μεταφοράς. Οι καιρικές συνθήκες στην Κοπεγχάγη χαρακτηρίζονται ήπιες κατά τη διάρκεια και των τεσσάρων εποχών του χρόνου. Στους καλοκαιρινούς μήνες η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20 βαθμούς κελσίου και τον χειμώνα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το μηδέν. Τέλος παρότι τα σύννεφα είναι συχνό φαινόμενο, η συχνότητα των βροχοπτώσεων είναι μέτρια.




 
 
Η μικρή γοργόνα, σπήμα κατατεθέν της πόλης. Είναι μπρούτζινο
γλυπτό που αναφέρεται στην ηρωίδα του παραμυθιού του Χανς
Κρίστιαν Άντερσεν. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού και
είναι γλυπτό του Edvard Eriksen (1913)


Μαρμάρινη Εκκλησία Frederiks kirken


Το δημαρχείο της Κοπεγχάγης


Το Πλανητάριο της Κοπεγχάγης

 
Το Βασιλικό Θέατρο της Δανίας
(Royal Danish Theatre)



πηγή: http://taksidevontas.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου