Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Οικοτουριστική εκδήλωση στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


 
Οικοτουριστική εκδήλωση στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
 
 
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια μίας συνολικής προσπάθειας για να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που υφίστανται διεθνώς για την προώθηση και προβολή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της. Η εκδήλωση...
γεφύρωσε τη φύση με τους πολίτες της Θεσσαλίας και σε επαφή με όλους τους παράγοντες που συνδέονται με τη φύση άρρηκτα, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η τοπική παράδοση.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι φορείς της Θεσσαλίας υλοποιούν δράσεις συνεργασίας, καθώς για την πραγματοποίησή της βοήθησαν δεκάδες επαγγελματίες, στελέχη, μέλη και εθελοντές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου, Αθλητικών Σωματείων, Αγροτουριστικών και Γυναικείων Συνεταιρισμών, Σωματείων Προσκόπων, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία διαχέει αυτό το πνεύμα, της συνεργασίας, της δικτύωσης και της ευγενούς άμιλλας σε όλες της τις δραστηριότητες και τους τομείς.
Με την ολοκλήρωση του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα των Π.Ε. Μαγνησίας & Λάρισας, όπως η προστασία από πλημμύρες, η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής και η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων που αρδεύονται πλημμελώς. Ταυτόχρονα, θα αποκατασταθεί ένας πολύ σημαντικός υδροβιότοπος και κεντρικός σταθμός αποδημητικών πουλιών της Ευρώπης, γεγονός που θα διασφαλίσει τη μελλοντική “αειφορεία” στη διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων. Παράλληλα, όμως ενισχύεται η προοπτική της περιοχής ως σημαντικού εναλλακτικού τουριστικού προορισμού της χώρας, διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει τα τοπικά εισοδήματα και να συμβάλει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών ρευμάτων σε όλη τη Θεσσαλία.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης που παρέστη στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που κατέχουν αυτό που ονομάζουμε το απόλυτο συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μία χώρα στην οποία δεν έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε τίποτα για να διαφοροποιηθούμε. Όλα μας τα χάρισε απλόχερα η φύση, η ιδιοσυγκρασία και το πνεύμα των προγόνων μας. Ειδικά η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένας παράδεισος φυσικού πλούτου και πολιτισμού. Ένας τόπος που μας τα χαρίζει όλα και που μας καλεί μόνο να τα αξιοποιήσουμε, πάντοτε με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία.
Η Κάρλα αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα, τόσο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα νέων προστατευόμενων περιοχών. Γιατί μας δίνει τη μεγάλη ευκαιρία να δούμε τη φύση να γεννά από το μηδέν και την τεράστια ευθύνη να της το επιτρέψουμε. Και θα το επιτρέψουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Κάρλα να γίνει θυρίδα προστασίας την βιοποικιλότητας, κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, χώρος διεθνούς έρευνας, υπόδειγμα γεφύρωσης της περιβαλλοντικής προστασίας, του εναλλακτικού τουρισμού και της νέας οικονομικής ανάπτυξης».
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου