Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ήπειρος-βουνό Γκορίλας. Το σπήλαιο Άγιος Αρσένιος

AG_ARSENIOSΤο Σπήλαιο Άγιος Αρσένιος βρίσκεται στο βουνό Γκορίλας. Πολλά από αυτά τα μονοπάτια οδηγούν στο σπήλαιο όπου, κατά την παράδοση, ασκήτεψε ο Άγιος Αρσένης. Σήμερα, μια μεταλλική σκάλα επιτρέπει την είσοδο στο σπήλαιο και στη μικρή εκκλησία του Αι- Αρσένη που βρίσκεται στο εσωτερικό του.
Αφετηρία για να φτάσει κάποιος εκεί είναι  η Παραμυθιά. Από εκεί, αν θέλετε να φτάσετε στο σπήλαιο του Αι- Αρσένη έχετε δυο επιλογές:
α) Να ξεκινήσετε από το χωριό Καριώτι. Η αφετηρία του μονοπατιού είναι στην πλαγιά του βουνού, στο κιόσκι όπου βρίσκεται η εξέδρα εκκίνησης για αλεξίπτωτα βουνού-παραπέντε. (Για να φτάσετε εκεί χρειάζεστε αυτοκίνητο 4x4). Το μονοπάτι στην αρχή είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται να περπατήσετε πάνω στις "σάρες". Όμως, πολύ σύντομα το μονοπάτι γίνεται ομαλό και σε μια περίπου ώρα οδηγεί χωρίς προβλήματα στο σπήλαιο.
β) Να ξεκινήσετε από το χωριό Χρυσαυγή. Το μονοπάτι αρχίζει από το κιόσκι που βρίσκεται πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ελέας (Βέλιανης). Στη συνέχεια ακολουθείτε για λίγο το παλιό μονοπάτι- καλντερίμι που οδηγούσε στη Φροσύνη και τα άλλα χωριά του Σουλίου και έπειτα στρίβετε αριστερά. Μετά από δύσκολη -αλλά όμορφη- διαδρομή διάρκειας 2 ωρών θα βρεθείτε στη σπηλιά του Αγίου.
Και οι δυο διαδρομές έχουν σήμανση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου