Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Επερώτηση στο Δ.Σ. του Βόλου για τον αγωγό της ΕΨΑ

 
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το εργοστάσιο της ΕΨΑ με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Σκοπός της κατασκευής του αγωγού είναι να διατίθενται τα επεξεργασμένα αστικά απόβλητα του εργοστασίου για τις ανάγκες ψύξης των μηχανημάτων του εργοστασίου Τσιμέντων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιεί τα νερά από δική του γεώτρηση που βρίσκεται στην περιοχή προς Δράκεια. Σημειώνεται πως η ΕΨΑ μέχρι τώρα διέθετε τα επεξεργασμένα λύματά της στη θάλασσα.
Ωστόσο εκτός του συγκεκριμένου αγωγού η εταιρία κατασκευάζει και ένα δεύτερο αγωγό που καταλήγει στη θάλασσα. Ο συγκεκριμένος αγωγός θα χρησιμοποιείται όταν ο κύριος αγωγός παθαίνει κάποια ζημιά και απαιτείται κάποιος χρόνος για την αποκατάστασή του.
Για τα συγκεκριμένα έργα στην εταιρία έχει δώσει την άδεια της περιβαλλοντικής μελέτης η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ειδικότερα για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις από τον πρώην Αντιδήμαρχο Αγριάς και νυν δημοτικό σύμβουλο Βόλου κ. Μπάμπη Ζάχο που υποστηρίζει ότι η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων της ΕΨΑ από το βιολογικό καθαρισμό του εργοστασίου διέπεται από διατάξεις Υπουργικής Απόφασης από το 1965 η οποία κάνει λόγο ότι η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα θα πρέπει να γίνεται σε απόσταση 200 μέτρων από τις ακτές κολύμβησης.


Ειδικότερα η επερώτηση του κ. Ζάχου έχει ως εξής:
«Προ τεσσάρων ημερών στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς και επί της οδού Τσαταλού και Λάμπη κατασκευάσθηκε από τη Βιομηχανία ΕΨΑ, αποχετευτικός αγωγός 200 μ. περίπου με κατάληξη τη θάλασσα.
Επερωτώνται οι κ.κ. αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι
1. Είναι αρμόδιο το Τοπικό Συμβούλιο να εγκρίνει τέτοια μορφής έργα με απόφασή του (14/2012) και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο;
2. Γιατί δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που ισχύει αριθμός 221/65 περί διάθεσης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων ΦΕΚ 138/Β 24-2-65
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής»;



πηγή: Ταχυδρόμος του Βόλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου