Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Φύκια : μύθος ή αλήθεια;



Φύκια : μύθος ή αλήθεια; [φωτο]



Σίγουρα έχετε ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των φυκιών της θάλασσας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φύκια κάνουν καλό στο σώμα και στο πρόσωπο. Επιπρόσθετα, τα θαλάσσια φύκια είναι ένα είδος που αναπτύσσεται στο αλμυρό νερό και (όπως τα γήινα φυτά) χρειάζεται φως για να ευδοκιμήσει.
Υπάρχουν περισσότερες από 10,000 ποικιλίες θαλάσσιων φυκιών, πολλά από τα οποία ενδείκνυνται προς βρώση.







Ευεργετικές ιδιότητες:
Τα φύκια βοηθάνε στην ενυδάτωση της επιδερμίδας χάρη στα αμινοξέα που συμμετέχουν στη δημιουργία του NMF του δέρματος. Επίσης, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αμινοξέα ενισχύει το μεταβολισμό του οργανισμού. Οι ίνες τους έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα και στο μεταβολισμό των λιπιδίων.






«Αναδόμηση κυττάρων»:
Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην οξυγόνωση και την αναδόμηση των κυττάρων. Η σύγχρονη κοσμετολογία χρησιμοποιεί τα δραστικά συστατικά τους σε προϊόντα αντιγήρανσης. Επίσης τα κόκκινα φύκια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.






«Κυτταρίτιδα»:
Χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Έχει αποδειχθεί ότι απισχναντική, συσφικτική και αποτοξινωτική δράση στο επίπεδο των ιστών του δέρματος που λειτουργούν σαν λιπαποθήκες, χάρη στη συνδυαστική δράση της ενεργοποίησης της τοπικής μικροκυκλοφορίας και την επιτάχυνση των κυτταρικών αλλαγών.






«Πηγή θρεπτικών στοιχείων»:
Καθώς τα φύκια απορροφούν ανόργανα στοιχεία από τη θάλασσα, είναι πλούσια σε πολλά ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Το ασβέστιο και ο σίδηρος τείνουν να συσσωρεύονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα φύκια απ΄ότι στα γήινα φυτά.
Τέλος, το συχνά υψηλό περιεχόμενο των φυκιών σε νάτριο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τα άτομα που πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη άλατος.





Σε γενικές γραμμές, τα φύκια μπορούν να συνεισφέρουν σε μια δίαιτα με ποικιλία. Δοκιμάστε τα ψιλοκομμένα πάνω στο ρύζι, στις ψητές πατάτες, στις σαλάτες, ή προσθέστε τα σε σούπες, φασόλια και ζωμούς.


της Ιωάννας Γιαννακάκου


πηγή: aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου