Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πώς να φτιάξετε έναν κήπο… μινιατούρα!




Εάν δεν μπορείτε να πάτε ζήσετε στη φύση, μπορείτε τουλάχιστον να φέρετε ένα μικρό μέρος αυτής στο σπίτι σας.Ένας απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τη δημιουργία μιας μικρογραφίας κήπου!

Μια πρώτη ιδέα είναι να δημιουργήσετε μια «επιτραπέζια μικρογραφία κήπου»! Διαβάστε παρακάτω πως!
Εάν έχετε ήδη κάποια αντικείμενα μικρογραφίας κήπου στο σπίτι σας, τώρα ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε. Πρώτα απ όλα θα χρειαστείτε ένα κουτί. Ο τύπος δεν έχει σημασία πραγματικά. Αλλά πρέπει να είναι ανθεκτικό και απλό. Στην περίπτωση αυτή, το κιβώτιο είναι κατασκευασμένο από ξύλο.
Στη συνέχεια προσθέστε τα φυτά και διακοσμήσεις που εσείς νομίζετε. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό είναι ένα αρκετά πολύπλοκο έργο. Έχει βότσαλα, διάφορα είδη φυτών ακόμη και ένα σπίτι πουλιών. Μπορείτε να διακοσμήσετε τον κήπο σας μικρογραφία με οποιονδήποτε τρόπο εσείς θέλετε.
 
 



Εδώ μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν πολλά αναρριχώμενα φυτά και βρύα γύρω από σκαλοπάτια. Μπορείτε να πάρετε τις πέτρες από ένα εξειδικευμένο κατάστημα ή μπορείτε να τις αναζητήσετε στη φύση. Στη συνέχεια αποφασίζετε για το είδος των φυτών που θέλετε για τον κήπο σας. Αυτά μπορούν να είναι διαφορετικά, αλλά καλύτερα να είναι μέρος μιας κοινής κατηγορίας. Για παράδειγμα, όλα πρέπει να χρειάζονται περίπου την ίδια ποσότητα νερού. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να καταλήξετε σε κάτι πρωτότυπο. Μια καλή ιδέα είναι να κατασκευάσετε και μια καμάρα κήπου στο έργο σας. Αφού τελειώσετε πάρτε το κουτί με το μικροσκοπικό κήπο και τοποθετήστε το σε ένα τραπέζι. Αυτό θα είναι ένα πολύ όμορφο και δροσερό αξεσουάρ. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στην αυλή, στην είσοδο ή ακόμα και μέσα στο σπίτι. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα φυτά θα έχουν αρκετό φυσικό φως!
 
 
Μια δεύτερη ιδέα είναι να φτιάξετε το δικό σας terrarium! To terrarium είναι ένα διαφανές δοχείο με φυτά, το οποίο είναι ερμητικά κλεισμένο ή έχει κάποιο μικρό άνοιγμα. Για την κατασκευή ενός terrarium μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινά γυάλινα βάζα, ή βάζα γλυκού ή γυάλες ψαριών, μεγάλα ποτήρια κ.α. Τα φυτά που είναι κατάλληλα να φυτευτούν είναι τα τροπικά και τα υποτροπικά, που χρειάζονται ζέστη, υγρή ατμόσφαιρα, έχουν μικρή ανάπτυξη και αναπτύσσονται αργά. Κατά την φύτευση εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα φυτά να έχουν τις ίδιες ανάγκες σε υγρασία, φως και θερμοκρασία.

Απλές κινήσεις για να δημιουργήσετε ένα terrarium!
 
 
1) Αφού επιλέξετε το δοχείο της αρεσκείας σας, ώστε να εξασφαλίζει την μέγιστη περατότητα του φωτός, πλύνετε καλά, απολυμάνετε και στεγνώνετε το δοχείο.

2) Στην συνέχεια θα πρέπει να βρείτε το σχεδιασμό που θα δημιουργήσετε μέσα στην γυάλα και αυτό εξαρτάται από την θέση θέασης. Δηλαδή αν έχει θέαση από παντού τα στοιχεία τοποθετούνται στο κέντρο και τα δευτερεύοντα περιμετρικά. Αν όμως έχει θέαση μόνο από την μπροστινή μεριά τότε τα υψηλότερα στοιχεία τοποθετούνται στο βάθος και τα χαμηλότερα μπροστά. Η έννοια στοιχεία δεν αντιστοιχεί μόνο στα φυτά αλλά και σε διακοσμητικά στοιχεία όπως βραχάκια, διαδρόμους από χαλίκι κ.α.

3) Τελευταία, επιλέξτε τα κατάλληλα φυτά σύμφωνα με το τοπίο που θέλετε να δημιουργήσετε είτε είναι ένας τροπικός κήπος, είτε κήποι ερήμων, είτε δασότοποι. Ορισμένα από τα φυτά που μπορείτε να φυτέψετε είναι η δράκαινα, οι βεγόνιες, ο κισσός, ο φίκος pumila, η πιλέα, ο πόθος, οι κάκτοι και τα παχύφυτα.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:



1.Τοποθετήστε στην βάση χαλίκι ή χοντρούς κόκκους διογκωμένου αργίλου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση του υποστρώματος. Θα πρέπει το πάχος να φτάνει τα 3cm.

2. Πάνω από το στρώμα του χαλικιού θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα υλικό που από την μια να επιτρέπει την διέλευση νερού αλλά όχι του χώματος. Αυτό έχει σαν στόχο να μην καλυφτούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από το υπόστρωμα. Το πιο συνηθισμένο υλικό είναι οι γυναικείες κάλτσες (καλσόν).

3.Ακολουθεί η τοποθέτηση του εδαφικού μείγματος. Το μείγμα θα πρέπει αν έχει καλή αποστράγγιση και να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών, για να μην αναπτύσσονται γρήγορα τα φυτά. Ένα τέτοιο μείγμα είναι ένα μέρος φυτόχωμα, ένα μέρος άμμου και ένα τύρφης. Το εδαφικό υπόστρωμα μπορεί να τοποθετηθεί έτσι, ώστε να δημιουργήσει ένα ωραίο μικροσκοπικό τοπίο, με λόφους, διαδρόμους και ότι άλλο μπορεί κανείς σας να φανταστεί, χρησιμοποιώντας χαλίκι, φλοιό δέντρου κ.α.

4.Στην πορεία μπορείτε να τοποθετήσετε τα φυτά σας, σύμφωνα με το σχέδιο που έχετε αποφασίσει. Καλό θα είναι τα φυτά να τοποθετούνται χωρίς το σπάσιμο της μπάλας. Επιπλέον τοποθετήσετε και τα όποια διακοσμητικά στοιχεία σας αρέσουν όπως βραχάκια, βρύα, χαλίκι, φλοιό δέντρου κ.α.

5.Τελειώνοντας την διαδικασία ποτίζουμε και κλείνουμε ή όχι το καπάκι. Το υπερβολικό πότισμα, μπορεί να οδηγήσει και στην καταστροφή των φυτών. Σε καμιά περίπτωση δεν μουσκεύεται το χώμα, απλά ποτίζεται ελαφρά. Όσο για το αν θα πρέπει να κλείνεται το καπάκι αυτό εξαρτάται από το φυτικό υλικό που υπάρχει, στην περίπτωση των κάκτων και των παχύφυτων δεν συνιστάται.

Τα terrarium αποτελούν μια ξεχωριστή κατασκευή, κατάλληλη για κάθε χώρο, με λίγες απαιτήσεις. Η φαντασία, η επιδεξιότητα και πάνω από όλα η βασική γνώση και το μεράκι είναι τα απαραίτητα προσόντα.
 
 


 
πηγή: petitemaisonblog.blogspot.com
 
 

1 σχόλιο:

  1. πολυ καλες οι ιδεες σας και σας ευχαριστουμε! θα το επιχειρησω οπς και δηποτε! παιρνω ιδεες απο blogs οπως επισης και απο εδω https://e-metaxakis.com/exoterikos-horos/set-verantas-kipoy και μπορω να πω και εχω παρει μεγαλη βοηθεια οσον αφορα τα σετ κηπου. οτι αλλη ιδεα εχετε σχετικα με κηπο-βεραντα πειτε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή