Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Στα πρόθυρα εξαφάνισης ο ασιατικός μονόκερος







Στην εξαφάνιση έχει οδηγήσει η λαθροθηρία στο Λάος και το Βιετνάμ τον ασιατικό μονόκερο, σύμφωνα με το WWF.
Ο ασιατικός μονόκερος, κάτι ανάμεσα σε αγριοκάτσικο και αντιλόπη, ζει στα βουνά Annamite, στα σύνορα του Βιετνάμ με το Λάος. Το πανέμορφο αυτό ζώο λέγεται μονόκερος, παρόλο που έχει δυο κέρατα, γιατί εμφανίζεται πάρα πολύ σπάνια.
Ο πληθυσμός του ασιατικού μονόκερου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του WWF και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, μειώνεται δραματικά. Οι τελευταίες εκτιμήσεις ως προς τα άτομα που έχουν απομείνει ποικίλλουν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχουν απομείνει περίπου δέκα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ακόμα στην άγρια φύση υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες.
Το κυριότερο πρόβλημα που έχει οδηγήσει τους ασιατικούς μονόκερους στον αφανισμό είναι η λαθροθηρία στα βουνά Annamite.

«Οι λαθροθήρες μπαίνουν μέσα και στήνουν χίλιες παγίδες τη φορά. Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που απαιτείται συντονισμένη δράση από ομάδες για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να το οργανώσει κανείς», τόνισε σε δηλώσεις του ο Barney Long, εμπειρογνώμονας της WWF για τα ασιατικά είδη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε ένα πάρκο στο κεντρικό Βιετνάμ, όπου η WWF συνεργάστηκε με τους δασοφύλακες, έκλεισαν 200 παράνομες βάσεις για κυνήγι και αφαιρέθηκαν 12.500 παγίδες.
Η λαθροθηρία στα βουνά οφείλεται κατά βάση στην οικονομική ανάπτυξη του Βιετνάμ, καθώς η ευημερία της μεσαίας τάξης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για σπάνια είδη που πωλούνται ακριβά στα εστιατόρια.


πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου