Σάββατο 5 Μαΐου 2012

10 Μαΐου: Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο του κόσμου

     

    Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Παπαηλιού και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Δεββές, Γιώργος Γεωργακόπουλος και Πέτρος Γιαννακόπουλος, παρουσίασαν την Πέμπτη το μεσημέρι το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες και μέχρι και την Πέμπτη 10 Μαίου, ημέρα της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
    Ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όσους εργάζονται για την προετοιμασία του δήμου για την μέρα αυτή, τόνισε αρχικά: «Ως γνωστών στις 10 Μαΐου πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΧ Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012».
    Η τελετή πραγματοποιείται με το συναισθηματικό βάρος της κλοπής των αγαλμάτων από το Μουσείο της ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και των αρνητικών κριτικών που δέχεται η Χώρα μας στο εξωτερικό και πληγώνουν το φιλότιμο των Ελλήνων. Η Ολυμπία και γενικότερα ο Νομός μας την ημέρα εκείνη – όσο ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα - θα πρέπει να δώσουν την απάντηση ως Τόπος γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενεί το παγκόσμιο αυτό γεγονός.
    Το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι της Τελετής και τα εκατομμύρια τηλεθεατών θα πρέπει να αισθανθούν τη δύναμη του πολιτισμού μας. Η εικόνα που θα μεταδοθεί από τα παγκόσμια ειδησεογραφικά κανάλια θα πρέπει να εμπνεύσει τον σεβασμό όλων προς ένα Λαό που ξέρει να δημιουργεί, να αναδεικνύει και να σέβεται την Πανανθρώπινη πολιτιστική του κληρονομιά».


    Συνεχίζοντας ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ως θεματοφύλακας αυτών των αξιών καλείται για μια ακόμη φορά να πρωταγωνιστήσει στην στήριξη και προβολή του μοναδικού αυτού γεγονότος. Η εικόνα ενός πλημμυρισμένου από κόσμο Αρχαίου Σταδίου, αλλά και η στήριξη των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ενόψει της Τελετής Αφής, είναι νομίζω η καταλληλότερη απάντηση στις προσπάθειες του Δήμου για ενεργότερο ρόλο τα οράματα της Χώρας και την προβολή του Τόπου.
    Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί αποσκοπούν αφενός μεν στην προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαιτερότητας της Ολυμπίας σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές επίπεδο αφετέρου δε στον ενεργότερο ρόλο της στο Ολυμπιακό γίγνεσθαι.»
    Η συνέντευξη συνεχίστηκε από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Δεββέ με την αναλυτική παρουσίαση των εκδηλώσεων που «θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 5 Μαΐου με την υποδοχή των αθλητών που θα λάβουν μέρος στον αγώνα δρόμου από Δελφούς στην Ολυμπία (Δόλιχος ) την υποδοχή Χορογράφου, Πρωθιέρειας και Ιερειών στο Δημαρχείο την Δευτέρα, την τελετή Αδελφοποίησης Ολυμπίας με το Γιακούτσκ πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σάχα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στον Ναό της Ήρας την Τρίτη, την συνάντηση στο Δημαρχείο όλων των Αδελφοποιημένων Πόλεων.
    Tην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κοκούμπου. Τα εγκαίνια εκθέσεων (Ολυμπιακών Δαδών, Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και προϊόντων Νομού).Την ανακήρυξη του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Ρόγκ σε επίτιμο Δημότη Ολυμπίας. Την μουσική εκδήλωση, προσφορά της Πρεσβείας του Βελγίου. Την κοινή συνέντευξη τύπου όλων των αδελφοποιημένων Πόλεων.
    Τέλος ο Γιώργος Δεββές αναφέρθηκε στις εκθέσεις της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, των «Ολυμπιακών Δάδων με την ευγενική παραχώρηση και παρουσία του Νάσου Κριτσινέλη, και των Προϊόντων του νομού, που οργανώνει το Επιμελητήριο Ηλείας, οι οποίες θα φιλοξενούνται στο ισόγειο του δημαρχείου από την Δευτέρα.
    Κλείνοντας την συνέντευξη ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Παπαηλιού τόνισε μεταξύ άλλων «…στο Δ.Σ. από τον δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, άπαντες σύσσωμοι ασχοληθήκαμε και αγωνιζόμαστε ώστε «το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό» που είναι η τελετή της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας να έχει πλήρη επιτυχία.
    Ο Ολυμπισμός γεννήθηκε εδώ σ΄ αυτό τον τόπο, εδώ η τελετή της αφής από το 1936, εδώ την Πέμπτη 10 Μαΐου η τελετή για την αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το καλοκαίρι. Ραντεβού λοιπόν για όλους τα παιδιά, για όλους τους μαθητές, για όλους τους πολίτες , της Ηλείας , της Πελοποννήσου και της Ελλάδας στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας».



    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΧΧ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ «ΛΟΝΔΙΝΟ 2012»



    Σάββατο 5 Μαΐου 2012Υποδοχή Αθλητών Διεθνή Δόλιχου Δρόμου Δελφοί- Ολύμπια. Άφιξη πρώτων αθλητών 20.00-22.00 το βράδυ.


    Δευτέρα 7 Μαΐου 2012
    Ώρα 07.30 Υποδοχή Χορογράφου, Πρωθιέρειας και Ιερειών στο Δημαρχείο.
    Τιμητική εκδήλωση


    Τρίτη 8 Μαΐου 2012
    Ώρα 16.30 Τελετή Αδελφοποίησης Ολυμπίας με το Γιακούτσκ πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σάχα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στον Ναό της Ήρας. (Συνάντηση στο Δημαρχείο στις 16.00).

    Ώρα 19.00 (Αύλειος Χώρος Δημαρχείου).
    Εκδήλωση προς τιμή της αντιπροσωπείας του Γιακούτσκ με το ακόλουθο πρόγραμμα:
    Παρουσίαση Αρχαίας Χορογραφίας «ΘΕΙΟΣ ΧΟΡΟΣ» σε σύνθεση και χορογραφία Δρ Άννας Λάζου.
    Εκδήλωση παραδοσιακών χορών
    Συμμετέχουν τα Χορευτικά: Λύκειο Ελληνίδων, Ομάδα ενηλίκων γυναικών Λυκείου Ελληνίδων και Ολυμπίας, Ανδραβίδας, Κούμανι.


    Τετάρτη 9 Μαΐου 2012
    Ώρα 09.30 Συνάντηση στο Δημαρχείο όλων των Αδελφοποιημένων Πόλεων.
    Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κοκούμπου
    Ώρα 10.00 (Αύλειος Χώρος παλαιού Δημαρχείου).
    Παρουσίαση δρώμενων και έργων μαθητών σχολείων της περιοχής με θέματα. Αφή Ολυμπιακής Φλόγας-Αλληλεγγύη μεταξύ των Αδελφοποιημένων Πόλεων.

    Απόγευμα
    Χώρος Δημαρχείου
    Ώρα 18.00 Εγκαίνια Εκθέσεων (Ολυμπιακών Δαδών, Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και προϊόντων Νομού)
    Χώρος Παλαιού Μουσείου
    Ώρα 19.30 Ανακήρυξη του Προέδρου Ρόγκ σε επίτιμο Δημότη Ολυμπίας
    Ώρα 20.00 Μουσική εκδήλωση, προσφορά της Πρεσβείας του Βελγίου.


    Πέμπτη 10 Μαΐου 2012
    Ώρα 10.00 Κοινή συνέντευξη τύπου όλων των αδελφοποιημένων Πόλεων (Δημαρχείο).
    Ώρα 11.15 Αναχώρηση για το Αρχαίο Στάδιο. Παρακολούθηση Τελετής Αφής Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΧ Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
    Ώρα 21.00 Μικρό Θέατρο Δρούβα. Θεατρική παράσταση «Άλκηστις και Όνειρα γλυκά» του Ανδρέα Στάϊκου. Είσοδος ελεύθερη.


    Από Δευτέρα απόγευμα 7 Μαΐου 2012 θα λειτουργούν στο ισόγειο του Δημαρχείου οι εκθέσεις:
    1. Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά.
    2. Ολυμπιακών Δαδών με την ευγενική παραχώρηση και παρουσία του Νάσου Κριτσινέλη.
    3. Προϊόντων του Νομού, που οργανώνει το Επιμελητήριο Ηλείας




    πηγή: ilialive.gr

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου