Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

"Net Metering" και Ένωση Αγρινίου

 
 
Θωμάς Κουτσουπιάς: Σωστή κίνηση η ένταξη της αυτοπαραγωγής στα Σχέδια Βελτίωσης. Ως ο Συνεταιρισμός που ανοίξαμε το δρόμο για αγροτικές επενδύσεις στην ενέργεια, είμαστε έτοιμοι για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων
 
Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς θεσπίστηκε με την ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461 (ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014) και αφορά στην εγκατάσταση σταθερών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.
 
Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση. Στον ενεργειακό συμψηφισμό η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται με την καταναλισκόμενη. Με άλλα λόγια το Net Metering (Αυτοπαραγωγή) είναι η διοχέτευση της τοπικά παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο Δίκτυο, ενώ η καταναλισκόμενη απορροφάται επίσης από το Δίκτυο.
 
Σημειώνουμε ότι οι ανάγκες σε ενέργεια είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα για την παραγωγή, αφού το ενεργειακό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό, αγγίζοντας μάλιστα στη φυτική παραγωγή το 60% του συνολικού κόστους. Με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες μπορούν να μπουν σε αυτό που ονομάζουμε «συμψηφισμό ενέργειας», δηλαδή να μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγουν να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Με απλά λόγια, να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που χρειάζονται!
 
Με δεδομένο ότι το Νet Metering θα είναι στις επιλέξιμες δαπάνες των Σχεδίων Βελτίωσης, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, η Ένωση Αγρινίου, ο Συνεταιρισμός που πρωτοστάτησε στο θέμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις εκατομμυρίων στην Αιτωλοακαρνανία, θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή, με το οργανωμένο Τμήμα Φωτοβολταϊκών που ήδη διαθέτει, με την εμπειρία ετών και στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με την τεχνογνωσία και τη σημαντική διαδρομή που ήδη έχει καταγράψει και η οποία αναγνωρίζεται πανελλαδικά.
 
Εξυπακούεται, βέβαια, ότι η Ένωση Αγρινίου θα είναι στην πρώτη γραμμή, με το Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών και το καλά οργανωμένο Τμήμα Αγροτικών Μελετών, συνολικά σε ότι έχει να κάνει με τα Σχέδια Βελτίωσης.
 
Σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς επισημαίνει:
 
«Ως Συνεταιρισμός διαδραματίσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο για να μπορέσουν οι αγρότες να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, φέρνοντας ζεστό χρήμα στην Αιτωλοακαρνανία, την περίοδο μάλιστα της κρίσης. Τότε, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν βρεθεί απέναντι και συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, αγνοώντας ότι τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν και οι αγρότες επενδυτές απολαμβάνουν τα οφέλη. Εμείς, πάντως επιμείναμε στην οδό των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σε όλους τους τομείς, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Το net metering είναι ένα τέτοιο εργαλείο και θα κάνουμε, όπως πάντα, το καλύτερο δυνατό για τους αγρότες και την τοπική οικονομία».


πηγή: https://www.e-ea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου