Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Στη Γαλλία το βλαχοτσίχλονο μπορεί σύντομα να φύγει επιτέλους από τα μενού

 
 
Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου | birdlifecyprus.org .
 
Ο Γάλλος Υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στην παγίδευση μαζικής κλίμακας της Τσακροπιτίλλας (σημ.: εννοεί το Βλαχοτσίχλονο – Emberiza hortulana), που συμβαίνει λόγω της μεγάλης ζήτησης για ένα πιάτο, όπου οι Γάλλοι τυφλώνουν, παχαίνουν και πνίγουν τα πουλιά αυτά σε μπράντι. Είναι μια πρακτική που έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς σε μείωση κατά 84% στην Ευρώπη από το 1980.
 
Γύρω στις 30.000 Τσακροπιτίλλες παγιδεύονται κάθε χρόνο κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση, αφού η διαδρομή τους από την ανατολική Ευρώπη προς την δυτική Αφρική περνά από τη Γαλλία. Το BirdLife εκτιμά ότι γύρω στα 500.000 πουλιά παγιδεύονται παράνομα κάθε χρόνο στη Γαλλία. Ο Σπίνος Fringilla coelebs και ο Χειμωνόσπινος Fringilla montifringilla αποτελούν επίσης στόχους για τους παγιδευτές, ενώ πολλά άλλα είδη, όπως το Σγαρτίλι Carduelis carduelis αποτελούν παράπλευρες απώλειες στην ετήσια αυτή σφαγή.
 
Παρόλο που η Τσακροπιτίλλα θεωρείται Μειωμένου Ενδιαφέροντος (Least Concern) από το BirdLife λόγω της μεγάλης της εξάπλωσης (απαντά σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία), οι ιστορίες του Μεταναστευτικού Περιστεριού Ectopistes migratorius και της Βαλτοπιτίλλας Emberiza aureola θα έπρεπε να κρατούν τους περιβαλλοντιστές άγρυπνους ενάντια στον εφησυχασμό. Πράγματι, κανένα άλλο Ευρωπαϊκό στρουθιόμορφο δεν έχει μειωθεί τόσο ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με συνολική μείωση 84% από το 1980 λόγω πρακτικών όπως η παγίδευση και η εντατική γεωργία – παρά το γεγονός ότι το γαλλικό δίκαιο απαγορεύει τη θήρευση του από το 1999, όταν έγινε προστατευόμενο είδος. Ωστόσο, επειδή το πιάτο με τη Τσακροπιτίλλα θεωρείται παράδοση, οι αρχές συχνά κάνουν τα στραβά μάτια στις δραστηριότητες των παγιδευτών.

Η εθνική υπηρεσία της Γαλλίας για το κυνήγι και την άγρια ζωή (ONCFS) πραγματοποιεί ελέγχους οι οποίοι έχουν ενισχύσει το έργο της LPO (BirdLife στη Γαλλία) κι έχουν αυξήσει την ελπίδα ότι υποθέσεις παγιδευτών θα συνεχιστούν αντί να εγκαταλειφθούν. Η LPO έχει επανειλημμένα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία ότι η Γαλλική Κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης και θανάτωσης άγριων πουλιών στη χώρα τους. Τον Δεκέμβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της νομοθεσίας για την προστασία των άγριων πουλιών όπως προβλέπεται από την Οδηγία για τα Πουλιά – με πιθανό πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 8 Αυγούστου 2017, με ένα tweet και δελτίο τύπου, ο Υπουργός Οικολογίας, Νικολά Ιλό, δήλωσε τις προθέσεις του για να θέσει οριστικό τέλος στην παράνομη θανάτωση της Τσακροπιτίλλας. Στη δήλωσή του ο Ιλό είπε: «Η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας, και είναι την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς την οποία έχουμε κληροδοτήσει και που πρέπει να μεταβιβάσουμε στις μελλοντικές γενιές για ηθικούς καθώς και επιστημονικούς λόγους».

«Η πρακτική της παγίδευσης της Τσακροπιτίλλας είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει… θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του είδους, ενώ το φυσικό περιβάλλον του πουλιού αυτού απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την αστικοποίηση που καταστρέφει το βιότοπό του».

Για το άρθρο (στην αγγλική γλώσσα) του Alex Dale του BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, παρακαλώ πατήστε εδώ:
http://www.birdlife.org/europe-and-central-asia/news/france-ortolan-bunting-may-soon-be-menu .


πηγή: https://birdlifecyprus.org, https://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου