Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Δ/νση Δασών Χανίων. Απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον ο «φουρόγατος» της Κρήτης

 
 
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Ανακοίνωση 19-10-2017
 
Από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 16/10 “παγιδεύτηκε” από παθόντα κτηνοτρόφο του Ομαλού Χανίων, ένα αιλουροειδές που είχε όλα τα χαρακτηριστικά του από πολλού χρόνου αναζητούμενου “φουρόγατου” της Κρήτης (Felis silvestris cretensis).

Το πολύ άγριο αυτό ζώο της Κρητικής Πανίδας παρέμεινε σε κατάσταση ομηρίας αλλά προστατευμένο από επισκεψιμότητα που θα του αύξανε το stress, μεχρι που χθές παραδόθηκε σε εκπροσώπους του ΜΦΙ Κρήτης για παραπέρα επιστημονική στοιχειοθέτηση και κατάταξη με βάση τις κλείδες αναγνώρισης των ειδών αλλά και πιστοποίηση μέσω DNA.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλούς μεταφοράς και εξέτασης σε σοβαρό ιδιωτικό κτηνιατρείο των Χανίων, χθες 18/10.

Σήμερα το ζώο αυτό της Κρητικής πανίδας απελευθερώθηκε στο φυσικό του χώρο παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας που συνέταξε και σχετικό πρωτόκολλο.

Ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους τους παράγοντες και ιδίως στον κτηνοτρόφο, παλαιό εργαζόμενο στον Εθνικό Δρυμό αλλά και εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας.

Η σχετική αυτή “ανακάλυψη”, της ύπαρξης και λειτουργίας του αγριόγατου αποδεικνύει ότι, μετά από τόσων χρόνων προσπάθειες του επιστημονικού δυναμικού του νησιού αποκαθίσταται η ισορροπία στα φυσικά οικοσυστήματα του.

Η φωτογραφία είναι η τελευταία του σε κατάσταση ομηρίας.



πηγή: https://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου