Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Οι νεκροθάφτες του Αχελώου είναι εδώ, δοξάστε τους


psaxoulasτου Ορέστη Ψαχούλα
(περιφερειακού συμβούλου Καρδίτσας)

Αγανάκτηση και πικρία σ’ όλους τους φορείς της Θεσσαλίας προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού κου Φαμέλλου, ότι η εκτροπή του Αχελώου είναι απλά ένα ‘’αφήγημα’’. Και για να ‘’χρυσώσει το χάπι’’, ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις φορέων και λαού, εξήγγειλε μικρά έργα για τα οποία, βεβαίως, δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός, ούτε ασφαλώς περιβαλλοντική μελέτη.

Για όσους παρακολουθούν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, η δήλωση περί Αχελώου και ουσιαστικής εγκατάλειψης του έργου δεν ήταν ΄΄κεραυνός εν αιθρία’’.

Οι άνθρωποι αυτοί αντιμάχονται κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Αυτοανακηρύσσονται ‘’νεκροθάφτες’’, ενός μεγάλου έργου, όπου θ’ άλλαζε την μορφή του Θεσσαλικού διαμερίσματος, δίνοντας νέα ώθηση στον πρωτογενή τομέα. Παραβλέπουν δυστυχώς, το υδατικό έλλειμα της περιοχής, τη δραματική επιβάρυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και εν τέλει κωφεύουν στη δραματική έκκληση των αγροτών μας για νερό και κάλυψη των πιεστικών αναγκών των περισσότερων καλλιεργειών.

Η αγροτική παραγωγή για να καταστεί ανταγωνιστική χρειάζεται φθηνή ενέργεια. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μαραζώνει σήμερα, γιατί δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός, ούτε μέτρα στήριξης.

Αλλά εδώ, στην περίπτωση του Αχελώου συντελείται ένα εθνικό έγκλημα. Πριν από ένα αιώνα περίπου, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, κος Κουτσοκώστας, διαπίστωσε την έλλειψη αρδευτικού νερού στη Θεσσαλική πεδιάδα και διατύπωσε συγκεκριμένες απόψεις για την μεταφορά του νερού από τον άνω ρου του Αχελώου. Οι αρχικές σκέψεις συνέτειναν στην εκτροπή 1.000.000 (εκατομμυρίου) κυβικών μέτρων.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις επέβαλλαν με προσφυγές την μείωση της ποσότητας στα 650.000 κυβικά μέτρα, ώστε να μην επηρεασθεί η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Η πορεία του έργου, ως ιδέα, ξεκινά επί ημερών διακυβέρνησης Κων/νου Καραμανλή το 1974, με σαφή προτροπή για εκπόνηση οριστικής μελέτης. Ακυρώνεται προς στιγμήν το πλάνο αυτό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983-84 εξαγγέλλει πανηγυρικά την εκτροπή, χαρακτηρίζοντας την ‘’έργο του αιώνα’’. Τελικά, η υλοποίηση του έργου δρομολογείται το 1993 με κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη.

Η περιπέτεια της εκτροπής μοιάζει με το ‘’γεφύρι της Άρτας’’! Στην πορεία υλοποίησης παρακάμφθηκαν πολλά εμπόδια και αισίως έφθασε στο 80%, δηλαδή μια ανάσα πριν την ολοκλήρωσή του. Δαπανήθηκαν κονδύλια που υπερέβησαν το ένα δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη και έρχονται οι σημερινοί κυβερνώντες να του βάλουν ‘’ταφόπλακα΄΄.

Στα τελευταία χρόνια των παλινωδιών προκλήθηκαν ζημιές στο έργο και κυρίως στη σήραγγα εκτροπής .

Οφείλουμε όλοι οι φορείς να ξεσηκωθούμε. Δεν πάει άλλο η περιθωριοποίηση. Ο Νομός Καρδίτσας και ο Θεσσαλικός κάμπος συμμετέχουν στο ΑΕΠ και δικαιούνται έργων υποδομής.

Με ποιό δικαίωμα η κυβέρνηση εγκαταλείπει ένα έργο λίγο πριν ολοκληρωθεί;
Με ποιό δικαίωμα πετάει στο καλάθι των αχρήστων τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού;
Mε ποιό δικαίωμα οδηγεί στην ερημοποίηση, μεγάλες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου;
Mε ποιό δικαίωμα καταδικάζει χιλιάδες αγρότες να πληρώνουν ρεύμα ή πετρέλαιο για τις αρδεύσεις;

Aν αυτά τα ερωτήματα δεν απαντηθούν, τότε ασφαλώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε θέλει πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ούτε αγρότες που θα κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο.

Ίσως θέλουν να την παραχωρήσουν κι αυτή στους λαθρομετανάστες, όπως κάνουν με τα σπίτια!!!



πηγή: http://www.karditsanews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου